Kirobbanó formában a kriptobarát máltai gazdaság

Az aprócska szigetország a Földközi-tenger közepén kirobbanó gazdasági teljesítményt produkált a múlt évben, és az előrejelzések szerint 2019 is hasonlóan jóra sikeredhet. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idén a máltai gazdasági növekedés az 5.2%-ot is elérheti. Málta rendelkezik az egyik legkriptobarátabb szabályozási környezettel az Unión belül.

Az Európia Bizottság 2019-re 5.2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál Máltának. Ezzel a kriptobarát szigetország lehet az EU leggyorsabban növekvő gazdasága, fényévekkel maga mögé utasítva a fejlett ipari országokat, és az olyan eminens növekedést produkáló országot is, mint Írország. Ugyanakkor Magyarország se panaszkodhat: az idén a 3.4%-ot is elérhet a gazdasági növekedés az EB előrejelzése szerint.

Köszi, Bitcoin: Málta 2019-re is kirobbanó gazdasági növekedéssel számolhat

Ugyan az Európia Bizottság nem emeli ki külön, de az öt százalékot meghaladó növekedéshez hozzájárul a kriptó- és a blokklánc technológiai szektor is. Málta az elmúlt egy évben kezdte magát kriptobarát országként pozicionálni. A vezető kriptotőzsdék közül már helyi irodával rendelkezik a Binance, a ZebPay és a lengyel BitBay is. Az ICO és blokklánc startup szcéna, és általánosságban a fintech szektor, szintén dinamikusan növekedik.

A hagyományos pénzügyi szektorokhoz képest gyorsabban bővülő kriptogazdasági szereplők (a medvepiac ellenére) munkahelyet, befektetést és növekvő adóbevételeket jelentenek az országnak. 2018 második negyedéve óta Máltán a belföldi kereslet adta a 6.2%-os éves gazdasági növekedés túlnyomó többségét, szemben a korábbi exporttal. Elemzők szerint a dinamikus bővülés akár még 2020-ig is kitarthat.

Hogyan vált Málta a kriptovállalkozások mennyországává?

Málta kriptovállalkozásait is startupjait komoly támogatásban részesíti a helyi kormány. Barátságos és átlátható reguláció, valamint az alacsony adók mellett Joseph Muscat miniszterelnök személyesen is kiállt a kriptovaluták mellett és a Bitcoint egyik ENSZ felszólalásában, mint „a pénz elkerülhetetlen jövője és egy új gazdasági rendszer alapja“ jellemezte.

Ezidáig Svájc volt a kriptósok kedvelt gyülekezési pontja, Észtországot, Litvániát és kisebb mértékben Ciprust is ideszámítva Európában. Azonban a szigorodó szabályozás intézkedések miatt egyre körülményesebb kriptovállalkozást indítani az alpesi országban. Ezzel szemben Málta, mint a kriptogazdaság európai kapuja kezdi magát meghatározni és globálisan magát az ázsiai kriptobarát államokkal (mint Szingapúr, Dél-Korea és Japán) szemben definiálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük