Málta és Észtország babérjaira tör San Marino, szabályozta a blokklánc technológiát és a tokenkibocsátást

A San Marino Köztársaság egy, Olaszország által körbevett ország, amely eddig leginkább a Riminibe látogató turisták számára volt ismert kirándulóhely. Néhány hónapja viszont a pici állam mással is felhívta magára a figyelmet. Mostantól bárki, aki blokklánc technológiát használ, kérheti a „Blockchain Body” nevű elismerést, amelyet a San Marino Köztársaság Innovációs Intézete ad ki a 10/2004/EK rendelet alapján. A 2019. májusi „Blokklánc technológiai szabványok a vállalatok számára” című törvénye, átlátható és egyszerű szabályozást vezet be, különösen az elosztott nyilvántartási technológia alkalmazására vonatkozóan.

A regisztrációt kérheti bármilyen blokklánc technológiát használó vállalat, melynek székhelye egy uniós országban vagy olyan unión kívüliben található, amely nem szerepel a kiemelt kockázatú országok listáján.

De mit is nyerhetnek ezzel a cégek?

Az egyik legfontosabb előnye az, hogy a tanúsítvány megszerzése után a vállalat elsőbbségi hozzáférést kap a token kibocsátási eljárás lefolytatásához. Ezzel egy időben bekerül az ország blokklánc nyilvántartásába, mely mindenki számára elérhető az innovációs intézet honlapján. Hivatalos elismerést kap a cég profiljáról, melyet az intézményi átvilágítás után kaphat kézhez. A vállalat egy olyan ökoszisztémához fog tartozni, melyben az intézet biztosítja az átláthatóságot, az egyszerűséget illetve a minőségi szolgáltatásokat. A folyamatos ellenőrzéseket sikeresen teljesítő partnerek, vállalati ösztönző programban is részt vehetnek.

Azon vállalatok számára lehet csábító a san marinói ötlet, akik már elvesztek a sokszor zűrzavaros jogi környezetben és egyszerű, világos, érhető működési szabályokat keresnek. A mini köztársaság nemcsak a tokenkibocsátásra hozott törvényt, de átalakította a számviteli és adózási szabályokat is, megkönnyítve ezzel a mindennapos vállalati adminisztrációt.

A tokenekkel kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy két tokentípus kibocsátását szabályozzák, a utility illetve az értékpapír tokenét. Az adózási és könyvelési szabályok szerint a utility tokent külföldi valutaként kezelik, míg az értékpapír tokent, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírként.

A kiadott tanúsítványok egy évig lesznek érvényesek, melyeket az intézet további ellenőrzések után minden évben megújíthat.

Az új szabályok bevezetésével az ország a gazdaságát kívánja fellendíteni. Kis területe révén, nem sok ágazatban tud kiemelkedő teljesítményt elérni. Fő iparágának a turizmus tekinthető, melyet az elmúlt években a banki szolgáltatások nyújtása és a ruhaipar követett.