Satoshi Nakamoto könyvet ír?

Pénteken rejtélyes üzenet jelent meg egy a bitcoin létrehozójához köthető oldalon, melyből az derül ki, hogy Satoshi Nakamoto könyvet ír.

Satoshi Nakamoto könyvet ír

Kicsoda Satoshi NakamotoJúnius 29-én a Nakamoto Family Foundation oldalán egy kriptografikus üzenet jelent meg, melyet többen Satoshi Nakamotohoz, a bitcoin megalkotójához kötnek. Az üzenet szerint egy két részből álló irodalmi mű kerül majd napvilágra, amely egy rövid történet keretén belül válaszol majd a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Az lenne a cél, hogy a tényeket mindenki megismerje. Igazi Nakamoto módra még egy kriptogramot is tartalmat az üzenet.

A kriptogram megfejtése a „honne” és „tatamae”, mely a Wikipedia szerint egy japán kifejezés arra, hogy egy ember valós érzelmei és vágyai között valamint a külső megnyilvánulásaiban különbségek vannak.

A szerző szerint Nakamoto 14 éves korában kerül közelebbi kapcsolatba a cypherpunk mozgalommal, melyből a bitcoin is kinőtte magát.

Egy kivonat a lehetséges alkotásból:

„Szeretnék itt kiemelni egy dolgot. Tudom, hogy néhányan most olvasnak erről először és nem tudnak róla, ezért nyilvánosan is kijelentem, azt amit már eddig is sokan feltételeztek, de eddig senki nem erősített meg. Satoshi Nakamoto nem egy valós név. Pontosabban, nem hivatalos név. Ez valójában a gondolatok és érvek esszenciája.”

Ki is valójában Satoshi Nakamoto

A bejegyzés eredetiségét nem sikerült eddig megerősíteni. Az oldalt mindössze a poszt megjelenése előtt 3 nappal regisztrálták. A Nakamoto Family Foundationről korábban nem jelent meg hír a sajtóban.

A bitcoin titokzatos feltalálójának kilétét már számos újságíró szeretett volna felderíteni, de mai napig senki nem járt sikerrel. Az első bitcoin használók között olyan nevek szerepelnek, mint Adam Back, Wei Dai, David Chaum és Hal Finney. Kérdéses, hogy a Satoshi Nakamoto könyvét vajon egyikük írja vagy valaki teljesen más.