Satoshi Nakamoto megmozdított volna néhány BTC-t?

2021 nagy rejtélyeit és kérdéseit jelentik azok a bitcoin “bálnák”, akik éveken át mozdulatlanul parkoltattak sok ezer bitcoint, majd idén valamiért megmozdultak. Pont a múlt héten volt egy olyan bitcoin birtokos, aki 1000 BTC-t mozgatott, pedig előtte 2010 óta nem is nyúlt a coinjaihoz. Vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy ezeknek a mozgásoknak a hátterében maga Satoshi Nakamoto állhat. Ami lehet is, bár azt is hozzá kell tenni, hogy mások is bányásztak sok tízezer bitcoint azokban az időkben. A mostani elmélkedést az váltotta ki, hogy június kilencedikén egy bányász 1000 bitcoint küldött szét sok különféle címre. Ezt az 1000 bitcoint még 2010-ben kapta 20 blokk jutalmaként. 2021-ben ugyanez a bányász már elmozgatott összesen 6000 hasonló, 10 éve mozdulatlanul heverő bitcoint.

Satoshi Nakamoto visszatért volna?

A Bitcoin.com egyik cikke szerint ezen mozgások hátterében maga Satoshi Nakamoto állhat. Természetesen ez csak elmélkedés, hiszen bár nagy valószínűség szerint Nakamoto bányászott bitcoint 2010-ben, akkor sok más ember is megtette ugyanezt. Főleg, hogy akkor elég volt egy jó erős asztali PC hozzá, hogy az ember összeszedjen néhány coint a 2010-ben megoldott 67920 blokkból. 2010-ben összesen 3,39 millió BTC-t bányásztak ki egyébként. Akkor még a bányászati nehézség sem volt túlságosan nagy, az adatok azt mutatják, hogy 2010 óta 145,317,112,385%-ot emelkedett a nehézség. De ugyanígy nőtt a hashráta is, 2010. márciusában 43,5 megahash / másodperc volt a teljes hashráta a hálózaton. Napjainkban egy profi bányászgép is tud úgy 100 terrahash / másodperc környékén bányászni, ami sok-sok milliárdszoros növekedés.

Forrás: bitcoin.com

Érdekesség, hogy akkori fórumposztokból az látható, hogy maga Satoshi Nakamoto sem örült annak, hogy előbb-utóbb versennyé válik a bányászat. Az egyik korai posztjában azt írta, hogy nagyon szeretné, ha senkinek nem kellene aggódnia a teljesítmény miatt és hogy szereti, hogy egyetlen CPU segítségével is milyen versenyképes lehet valaki. Akkoriban egy-két ember uralta az egész hálózatot, a hírhedt Artforz 2010. októberében állítólagosan a teljes hálózat számítási sebességének 20-30%-át adta. Ő volt az első, aki GPU bányászfarmot állított működésbe a bányászatra, így bányászott ki 1700 bitcoint mindössze hat nap alatt. Aztán ő valamikor tovatűnt 2011-ben, ahogy Nakamotoról sem lehetett hallani később. Azt lehet tudni, hogy utóbbi legalább 1,1 millió BTC-t bányászott ki, ami a 2009 eleje és 2010 vége között kibányászott 4,9 milliónak csak egy része. És hogy a többi kinél van? Azoknál a kezdeti fanatikusoknál, akik a saját kis gépeik segítségével időt és energiát nem sajnálva küzdöttek a hálózaton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük