Satoshi újra bejelentkezett, és el is tűnt

A Bitcoin megalkotója, Satoshi Nakamoto körüli téma már szinte misztikussá vált, ugyanis máig nem derült ki, kit rejt az álnév. Most azonban egy újabb önjelölt Nakamoto jelent meg az éterben. Egy német vállalkozó és korábbi DJ, Jörg Molt jelentkezett be a címért, aki egy kripto-rendezvényen arról is beszélt, hogy 250.000 BTC coint is birtokol.

A Satoshi-rejtély

Satoshi Nakamoto nevét sok rejtély veszi körül. Az álnéven jelentkező kódoló vagy kódolók csoportja alkotta meg azt a decentralizált hálózatot, ami akkor hatalmas forradalmi tett volt. A megoldás egy ultrabiztonságos tranzakció elszámoló rétegként működik. Emellett pedig létrehozott egy ritka és kontroll nélkül működő digitális pénzt, a Bitcoint is.
Az iparági kutatócsoportok pedig azt is feltételezik, hogy a Nakamoto név mögötti személy vagy csoport rengeteg coint is birtokol, amelynek az értéke meghaladhatja az 5 milliárd amerikai dollárt is.

Nem érhet tehát meglepetésként senkit sem, hogy az elmúlt tíz évben sokan próbálták már kisajátítani a Bitcoin feltaláló nevét.

Azonban eddig mindig úgy sült el, hogy a Satoshi Nakamoto jogosultságát követelők sosem tudták bizonyítani a valódiságot. Sokan hamisított vagy fabrikált bizonyítékokkal álltak elő, és mentális meggyőzés különféle formáját próbálták alkalmazni a legitimitásról.

Azonban ezek a próbálkozások eddig kudarcot vallottak.

Ismerjétek meg a ’Bitcoin alapító’ Jörg Moltot

Múlt héten a kriptovilág színe-java Las Vegasban gyűlt össze a Vegas Blockchain Week-en.

Jörg Molt művészúr személyesen

A közönség soraiban számos jeles és prominens személy ült, Bitcoin maximalisták, blokklánc vállalkozók, kriptovaluta influenszerek, altcoin imádók. Természetesen ott volt Jörg Molt is, akinek a Twitter profilneve ’@bitcoin_cofound’ és a biográfiája szerint ő a ’BitCoin feltalálója’. Molt azt is állítja magáról, hogy 250.000 BTC-t birtokol, ami a mostani 9.300 dollár árfolyam alapján körülbelül 2.3 milliárd dollárt ér.

 

Molt a konferencia ideje alatt szinte végig a radar alatt mozgott egészen addig, amíg Kenneth Bosak, egy prominens kriptovaluta kommentátor akcióba nem lépett október 31-én.

Azon a napon Bosak kiposztolt egy videót, amin kérdőre vonta Moltot, és csalónak nevezte. Üzenetében pedig Moltra a Világ Kripto Szélhámosa titulust biggyesztette.

Bosak Satoshi videója nagyon gyorsan el is terjedt a szektor követői körében, és több ezer like-ot gyűjtött. Ennek következtében Molt reputációja gyorsan össze is omlott.

Andreas Antonopoulos, Bitcoin evangelista, akit a szektor az egyik legkedvesebb emberek között tart számon, Twitter bejegyzésében szépen felpofozta Moltot. Ezt írta:

Már sok embertől hallottam, hogy Molt azt állítja magáról, hogy ő a Bitcoin alapító és több ezer BTC-t birtokol. Ez egy HAZUGSÁG.”

Sokan gyorsan csatlakoztak a témához.

Lina Seiche, a BTSE kriptotőzsde ügyvezető igazgatója egy szinopszis videót tett közzé Molt egy ex-feleségével kapcsolatban. A hat perces YouTube videóban az ex-feleség arról beszél, hogy Molt legalább hat embernek tartozik, nem fizeti a tartásdíjat a két közös gyerekük után. Ezeket tetőzve pedig még azt is kijelenti, hogy Moltnak nem is volt számítógépe 11 évvel ezelőtt, mikor a Bitcoin fehérkönyv megjelent.

Molt, aki a Kosak videó után eltűnt az internetről, nem nyilatkozott a Satoshi ügyben.

Furcsa időzítés

Ez a balszerencsés bukás furcsa időzítéssel jelent meg a Satoshi idővonalon. Samson Mow, a Bitcoin fejlesztőcég Blockstream CSO-ja hozzáfűzte, hogy Molt összetűzése Bosakkal pont akkor történt meg, amikor Craig Wright nem tudott fizetni Ira Kleimannek. Wright, aki egy ausztrál kriptovaluta szakértő korábban szintén állította magáról, hogy ő a Bitcoin megalkotója. Ira Kleiman pedig annak a David Kleimannak, Bitcoin vállalkozónak a bátyja, aki már szintén keveredett coin elszámolási vitába több millió dollár értékben.