Sberbank CEO: a blokklánc és a kriptopénzek meg fogják változtatni a világot, de még nem most

Az orosz állami bank, a Sberbank vezérigazgatója úgy nyilatkozott, a kriptopénzek és a blokklánc technológia alapjaiban változtatja meg az üzlet és a pénzügy világát. De ehhez Herman Gref hozzátette, nem hónapokra, vagy évekre van szükség, hanem évtizedekre.

Herman Gref friss véleményt hoz a FUD-dal teli világba

Egy helyi híroldalon megjelent jelentés alapján a Sberbank CEO-ja úgy véli a kriptopénzekben és a blokklánc technológiában megvan a potenciál, hogy radikálisan megváltoztassák társadalmainkat.

Gref a pénzügyi innovációkról tartott előadást egy fintech konferencián, amit a Bank of Russia tartott Szocsiban.

Ugyanakkor hozzáteszi, a változások nem fognak egyik napról a másikra bekövetkezni. A bankár szerint a kriptopénzeknek akár 10 évre is szükségük lesz hogy elterjedhessenek és kikezdhessék a fennálló rendet. Gref fenntartja állítását miszerint a nemzeti kormányok mindent meg fognak tenni, hogy biztosítsák hatalmuk alapbázisának biztosítását, nevezetesen a fennálló pénzügyi rendszer megőrzését:

“… nem valószínű, hogy bármely állam is lemondana a centralizált pénzkínálati modellről.”

Az állami bank felső vezetője ennél sokkal optimistábban nyilatkozott a blokklánc technológia jövőjéről. Úgy érzi, az elosztott főkönyvek 3 – 5 év múlva robbanhatnak igazán:

“A technológia még nem áll készen. Mikor lesz kész? Szerintem 3 – 5 év múlva. Ha megkérdez 5 év múlva, akkor talán sokkal konkrétabban tudok nyilatkozni a helyéről a rendszerben, de a potenciálja óriási.”

Gref szintén megjegyezte, a hype-t elpusztító medve piac 2018-ban egy sokkal “kiegyensúlyozottabb hangvételhez és értékeléshez vezetett a technológia kapcsán.” A szektorban folyó kísérletek lesznek az alapjai a mindent elsöprő változásoknak.

Végül Gref kitért a szabályozás kérdésére is. számára bármilyen tiltás egyenlő a szektor innovatív potenciáljának megfojtásával. A technológiának “csendben kell fejlődnie” és erre sokkal jobb az esélye most, mikor a spekuláció kezd kihalni.

Habár nem mindenki látja hasonlóan a helyzetet különösen ami az időtartamot illeti, Gref  meglátásai frissítően megalapozottak és realisztikusak. Véleménye szöges ellentétben áll a hagyományos bankrendszer néhány képviselőjének túllihegett véleményével, a legfrissebbként Nouriel Roubini véleményét említhetnénk.

Gref véleménye a kriptogazdaságról összhangban van bankja kísérleteivel a blokkláncok területén. Az állami pénzügyi intézet olyan rendszereken dolgozik, mely a technológiát alkalmazza hatékonyságnövelés és költségcsökkentés érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük