Az orosz Sberbank kávézójában bitcoinnal lehet fizetni az országban elsőként

Az orosz állami tulajdonban lévő Sberbank kávézója elfogadja a bitcoint. A bank már eddigis fokozott figyelemmel kísérte a blokklánc és bitcoin technológia fejlődését a világban. Mostantól elfogad bitcoint fizetőeszközként a legnagyobb orosz bank moszkvai székhelyén annak ellenére, hogy Oroszországban elég vegyes a digitális pénzek megítélése a közelmúltban.

Miután az orosz telekommunikációs és internet felügyeleti szerv, a Roskomnador felfüggesztette a Localbitcoint, egy bitcoin kereskedési platform hozzáférését szeptemberben, ismét kérdésessé vált, hogy a kriptopénzek legálisak-e Oroszországban.

A kialakulatlan szabályozási környezet miatt a vállalatok és kereskedők egyelőre vonakodnak elfogadni a bitcoint fizetőeszközként. Attól tartanak, hogy a kormány végrehajtó hatalma lesújt majd rájuk, ha egy engedély nélküli, szabályozás alá nem tartozó pénzt használnak a kereskedési tevékenységük során.

Mindezek ellenére az ország legnagyobb bankja az első kereskedő lett Oroszországban, amely elfogad bitcoint az országban.

A kávézó tulajdonosa szerint a bitcoin elfogadása legális

Sberbank kávézója elfogad bitcoint

A kávézó a bank dolgozóit, látogatóit és ügyfeleinek nagy részét szolgálja ki. A tulajdonos azután döntött a bitcoin elfogadása mellett, miután maga is kipróbálta a digitális pénzt. A teszt után rájött mennyivel hatékonyabb a készpénzhez és más kártyás fizetésekhez képest összehasonlítva a bitcoin használata.

Timofei Kulikov, a kávézó társtulajdonosa egyben joghallgató is, így teljes mértékben tisztában van az orosz gazdaság szabályozási környezetével. Szerinte mivel a tranzakció közte és a vásárló között közvetlenül jön létre, nem ütközik törvénybe a bitcoin vásárlása.

Kulikov egy interjúban így nyilatkozott:

“Nincs olyan jogszabály ami megtiltaná, hogy bitcoint vásároljak mint magánszemély.”

Kulikov nem építette be közvetlenül a bitcoint a bankkártyás fizetőrendszerbe, mert egy korábbi törvény alapján a vállalatok számára illegális bitcoint elfogadni az országban. Magánszemélyként Oroszországban azonban nem tiltja a törvény bitcoin elfogadását közvetlenül a vásárlótól.

Egyre több cég és egyéni kereskedő kezdte keresni a lehetőségeket Oroszországban, hogyan tudnák a pénzügyi szabályozást megkerülve a bitcoint elfogadni. Ez egy pozitív jel, hogy potenciális piac alakulhat ki a bitcoin vállalatok számára Oroszországban is a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük