Mi az a seed phrase és hogyan tárold biztonságosan?

A seed phrase az a véletlenszerűen generált 12-24 darab szó, amely szükséges ahhoz, hogy hozzáférj a kriptotárcádban tárolt vagyonodhoz.

A seed phrase soha nem egy logikus mondat, hanem egy 12-24 véletlenszerű szóból álló sorozat. Ezeket egy 2048 szavas szótárból választják ki.

Akárcsak a jelszavunkat bármely közösségi média profilunkhoz, a seed phrase-ünket sem tanácsos olyan helyen tárolni, illetve olyan helyre felírni, ahol mások is hozzáférhetnek. Hiszen csakúgy, mint a privát chateléseinket és személyes adatainkat, a digitális eszközeinket, azaz a vagyonunkat is szeretnénk biztonságban tudni. Mindez evidensnek tűnhet, mégis számtalan olyan esetről hallhattunk már, amikor valaki elfelejtette a seed phrase-jét, és ennek következtében akár dollármillióktól fosztotta meg magát.

Egyik legnépszerűbb ilyen sztori Stefan Thomas szerencsétlen esete. Thomas, aki egyébként egy elismert blokklánc-fejlesztő és a Ripple volt CTO-ja, elfelejtette jelszavát a titkosított tárcájához, ami több mint 7 000 Bitcoint tartalmazott. Ezzel mai árfolyamon számolva több mint 483 millió dollárt veszített el. Ez az eset széles körben felhívta a figyelmet a privát kulcsok biztonságos kezelésének fontosságára és a kriptopénz tranzakciók visszafordíthatatlan természetére.

270 milliárd dollárnyi bitcoin lebeg a feledés homályában

A meglévő 19,6 millió Bitcoin mintegy 20 százaléka – jelenleg kb. 270 milliárd dollár értékben – elveszett vagy más módon megfeneklett tárcákban van a Chainalysis kriptopénz adatszolgáltató cég szerint. A Wallet Recovery Services, egy olyan vállalkozás, amely segít megtalálni az elveszett digitális kulcsokat, azt mondta, hogy naponta 70 megkeresést kapott olyan emberektől, akik segítséget kértek vagyonuk visszaszerzésében.

De a seed phrase elfelejtése csak egy a gyakori okok közül arra, ahogy elveszíthetjük eszközeinket. A többi ok között szerepel az eszköz (pl. mobiltelefon) elvesztése, vagy rossz kezekbe kerülése, illetve a kriptotárca meghibásodása.

Ha a fenti esetek valamelyike megtörténik velünk, akkor garantáltan meg kell keresnünk a seed phrase-ünket, és egyezzünk meg abban, hogy sokkal biztonságosabb, ha tudjuk, hol és hogyan találjuk meg, mintha kétségbeesetten keresgélnénk mindenfelé.

Kétféleképpen lehet tárolni a seed phrase-t: digitálisan és fizikailag.

DIGITÁLIS TÁROLÁS

Alacsony biztonság: Dokumentumba írva

A seed phrase puszta dokumentumba való leírása veszélyes. Nemcsak, hogy bárki, aki a számítógépünk közelében tartózkodik, hozzáférhet – de a hackerek számára is könnyű célpont, illetve az is előfordulhat, hogy véletlenül törlődnek.

Közepes biztonság: Dokumentumba írva és titkosítva

Ha mégis úgy döntünk, hogy egy fájlban tároljuk féltve őrzött szavainkat, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha egy titkosító szoftvert használunk. Így a fájlt rajtunk kívül senki más nem tudja elolvasni. Azonban még mindig előfordulhat, hogy véletlenül törlődik, különösen akkor, ha mások is hozzáférhetnek a számítógéphez.

Jó biztonság: A titkosított fájl feltöltése a felhőbe

Jobb megoldás, ha a titkosított fájlt feltöltjük egy felhőszolgáltatásba, így mindig van egy biztonsági másolat online. Azonban azzal is tisztában kell lennünk, hogy a felhőszolgáltatások sem élveznek 100%-os biztonságot, és előfordulhat az, hogy feltörik őket, vagy elérhetetlenné válnak.

Magas biztonság: Titkosított rejtett tároló használata

Ha még egy biztonsági szintet szeretnénk hozzáadni, létrehozhatunk egy rejtett konténert dupla titkosítással, és tárolhatjuk ezt a felhőben. Ez azt jelenti, hogy két jelszóra van szükségünk az adatainkhoz való hozzáféréshez.

FIZIKAI TÁROLÁS

Alacsony biztonság: Papír

Legelső dolog, ami eszünkbe juthat a jelszavunk tárolására a papírra/füzetbe való felírás. Így a hackertámadásoktól ugyan mentesülünk, de a papír elvesztésétől vagy megrongálódásától nem.

Egy ennél fejlettebb módszer a fémlemezre való gravírozás. Ez ellenállóvá teszi a tűzzel és a vízzel szemben – de a lopással, elvesztéssel szemben már nem.

Közepes biztonság: Több, különböző rejtekhely

Több darab papírra felosztva, különböző helyekre elrejtve ugyan csökken az esélye annak, hogy valaki mindet megtalálja, viszont nő annak, hogy mi magunk sem találjuk meg őket a későbbiekben. Ez ugyan biztonsági szempontból jó megoldás, de határozottan van tőle jobb is.

Magas biztonság: Hardveres tárca

A hardvertárcák olyan fizikai eszközök, amelyek offline tárolják a privát kulcsokat. Ezek a legbiztonságosabb tárcák, mivel nem kapcsolódnak az internethez, így védettek a hackertámadásokkal szemben. A legnépszerűbb hardveres tárcák közé tartozik például a Ledger, a Trezor és a KeepKey.