Senki pénze nincs biztonságban egyetlen bankban sem

Peter Schiff közgazdász arra számít, hogy még több bank fog csődbe menni, és arra figyelmeztet, hogy “senki pénze nincs biztonságban egyetlen bankban sem”. Hangsúlyozta: “Amikor a Fed túl alacsonyra állítja a kamatlábakat és rengeteg pénzt nyomtat… hatalmas inflációt szabadít el, óriási gazdasági egyensúlytalanságokat hoz létre, amelyek pénzügyi válságokat eredményeznek”.

Peter Schiff közgazdász One America News Network múlt heti interjújában beszélt az egyre nagyobb pénzügyi zűrzavarról, ami már nemcsak az Egyesült Államokban érezteti hatását.

“Sokkal több bank fog csődbe menni. Ez a valóság” – figyelmeztetett mindenkit.

Megjegyezve, hogy az amerikai bankválság forrása az, hogy “szocializáltuk a bankszektort” – részletezte Schiff: “A kamatlábakat is szocializáltuk, mert a Federal Reserve olyan, mint egy Polit Bureau. Egyszerűen kiválasztanak egy kamatlábat ahelyett, hogy hagynák, hogy a piac fedezze fel a megfelelő kamatlábat.”

A közgazdász szerint a központi bankok rengeteg pénzt nyomtatnak, amellyel hatalmas inflációt szabadítanak el. Ez óriási gazdasági egyensúlytalanságokat hoz létre, amelyek a buborékok kipukkadásakor pénzügyi válságokhoz és depressziókhoz vezetnek. Majd hozzátette:

“Senki pénze nincs biztonságban egyetlen bankban sem, mert még ha a bank nem is megy csődbe, az inflációval fogják megmenteni. Tehát lehet, hogy nem veszíti el a pénzét, de a pénze biztosan veszíteni fog a vásárlóerejéből.”

Kifejtette, hogy sok vállalat és ember néhány évvel ezelőtt nagyon alacsony kamatlábakon vett fel rövid lejáratú hiteleket. Ezek az egyének nem engedhetik meg maguknak a magasabb törlesztőrészleteket. “Kevesebb bevételük van, és most a kamatkiadásaik emelkednek” – ismertette Schiff. Véleménye szerint ennek a pénzügyi válságnak még csak az előszelét érezzük, a nagyja még hátra van.

Azzal kapcsolatban, hogy hová tegyék az emberek a pénzüket, Schiff azt tanácsolta: “Szállj ki a dollárból. Szállj ki a bankokból, és fektess be valami valódi dologba, legyen az arany, ezüst, külföldi részvények. Keresni kell egy kikötőt a viharban, mert ez egy inflációs cunami”.

Természetesen még csak véletlenül sem említette a bitcoint, mint menedékeszközt. Schiff nagy ellenzője a kriptovalutának, pedig fia köztudottan bitcoinpárti, aminek már többször hangot is adott a közösségi médiában.