Sierra Leone blokklánc-alapú személyazonosítót fejleszt

Két ENSZ osztály, Sierra Leone és egy non-profit technológiai szervezet blokklánc-alapú személyazonosító indítását tervezi.

Az ENSZ Capital Development Fund (UNCDF), ENSZ Development Program (UNDP), közösen Sierra Leone elnökével Julius Maada Bio-val és a non-profit Kiva szervezet csütörtökön jelentette be az ENSZ Közgyűlésen közös projektjét az afrikai ország személyazonosító és hitelinformációs rendszerének modernizálására.

A Kiva szerint azért esett Sierra Leonára a választás mert csak egy hitelinformációs irodával rendelkezik ami mindössze 2000 embert szolgál ki. A szám kisebb mint a 7 milliós teljes népesség 1 százaléka. Sierra Leonéban a lakosság 80 százaléka nem rendelkezik bankkal vagy bármilyen más pénzügyi szolgáltatással.

Xavier Michon az UNCDF főtitkára a közleményben kijelentette, az afrikai ország a projekttel átugorhat más országokat a banki lefedettség növelésében.

A bevezetésen keresztül Sierra Leone a legfejlettebb és biztonságosabb hitelinformációs irodákat hozza létre. A jövőben modellként szolgálhat mind a fejlődő mind a fejlett országoknak és megvan benne a potenciál hogy radikálisan megváltoztassa a pénzügyi integráció terepét.

A projekt reményei szerint minden sierra leonei állampolgár személyazonosító eszközökhöz jut a személyes digitális wallet mellett, ami a hitelfelvevői múltat rögzíti.

A Kiva Protocol rendszere képes lesz hogy teljes kontrollt biztosítson az állampolgároknak a személyes adataik felett és segítségével minden hitelfelvételi és visszafizetési tranzakció rögzítésre kerül a blokklánc-alapú rendszerben. A kormány és a nem Kiva partnerek hitelminősítési bírálatot kérhetnek le a Kiva blokkláncról és ugyanolyan hitelesített bírálatnak fog minősülni mint a bankok által publikáltak.

Az állampolgárok bárkinek bemutathatják a minősítést akinek akarják így biztosítva nagyobb ellenőrzést a saját adataik és hitelminősítésük fölött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük