Sikeres volt a rák elleni vakcina, megkezdődik a betegek kezelése

 Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben bejelentette, hogy együttműködik a német BioNTech vállalattal a rák és egyéb krónikus megbetegségek elleni vakcinák tesztelése érdekében.

A projekt a BioNTech által kifejlesztett mRNS-technológiára fog építeni, ami védelmet nyújtott a koronavírus okozta súlyos megbetegedések ellen. Az idén ősszel kezdődő vizsgálat keretében 2030-ig várhatóan 10 ezer brit állampolgár fog részesülni a személyre szabott terápiában.

A rákos megbetegedést mindezidáig műtéttel, sugárterápiával és kemoterápiával kezelték, ám az elmúlt évtizedben megjelentek újabb kezelések is, mint például az immunterápia. Immunrendszerünk már tudja, hogyan kell harcolni a rák ellen, ám a legutóbbi eredményeknek köszönhetően megvan rá az esély, hogy a rák gyógyítható, avagy ne csak egy olyan krónikus betegség legyen, amellyel együtt lehet élni.

2022 decemberében a Moderna és a Merck gyógyszergyártó cég pozitív eredményekről számolt be egy rák ellen készült vakcina eredményességével kapcsolatban. A vizsgálatban részt vevő betegeknél III-as stádiumú melanómát állapítottak meg, ahol a tumorok már elérték a nyirokcsomókat, valamint az azok közelében elhelyezkedő szöveteket. A szokásos eljárás ilyenkor a daganat és a környező nyirokcsomók eltávolítása lenne, ám az mRNS-technológiát alkalmazva most személyre szabott vakcinát készítettek, amely az immunrendszer ellenállóképességét felhasználva védelmet nyújtott a betegek számára. A vizsgálat eredményei szerint a rák elleni vakcina 44%-kal csökkentette a megbetegedés kiújulásának kockázatát a standard megközelítéshez képest. Az immunterápia mellékhatásain túlmenően nem voltak további nem kívánt tünetek.

Ugyan a megállapítások potenciálisan megváltoztathatják az orvostudomány melanomával kapcsolatos álláspontját, a technológia más rákos megbetegedésekkel szemben egyelőre nem biztos, hogy hatásos lesz. Mindenesetre a BioNTech egy kutatási központot fog létrehozni a Cambridge-ben, ahol tovább fogják vizsgálni a szóban forgó megközelítés megbízhatóságát.

További érdekes cikkeink: