Sikerült a yield farming és a ponzi csalás fogalmát összemosni

Az FTX kriptotőzsde rendkívül hozzáértő vezérigazgatójának sikerült olyan jól megszakértenie a yield farming (magyarul körülbelül hozamvadászat) témát, hogy közben tulajdonképpen a Ponzi séma néven elhíresült pénzügyi csalást írta le. Mindez élő adásban történt egy április 25.-én közzétett podcast során. Sam Bankman vezérigazgatót Matt Levine, korábbi Goldman Sachs befektetési bankár kérdezte kriptós témákban. Levine megkérte Bankmant, hogy magyarázza el a nézőknek, hogy pontosan hogyan is működik a yield farming. Bankmannek azonban láthatóan nehezére esett a feladat.

Kínos még hallgatni is

A magyarázat közben végig egy képzeletbeli “X” tokenre hivatkozott, ami egy “dobozból jön”, ami “semmit nem csinál”. Miután kifejtette, hogy a képzeletbeli token egy képzeletbeli dobozból jön, ami nem csinál semmit, hozzátette, hogy ez a képzeletbeli token “meg fogja változtatni a világot”. Gyakorlatilag már itt sikerült a yield farming témát Ponzi séma csalásként beállítani. A Ponzi séma egyik alapvetése, hogy egy olyan instrumentumot kiáltanak ki hasznosnak, ami valójában “semmit nem csinál”. Bankmannek szó szerint az alábbiakat sikerült elmondania. “Van egy cég, ami készít egy dobozt. Tudod, valszeg úgy állítják be, hogy ez majd megváltoztatja az egész világot és az általuk megalkotott protokoll majd 38 napon belül megdönti a nemzetközi pénzügyi rendszert meg ilyenek. De most egy kicsit felejtsük el, hogy ez a doboz jelenleg valójában semmit nem csinál. Csak egy doboz.“. Az, hogy miért akarta a kriptovalutákat, vagy a blokkláncokat, vagy a yield farming poolt dobozokhoz hasonlítani az nem világos.

Bankman ezek után a “semmit nem csináló” tokenek airdroppolásáról kezdett el beszélni. Kifejtette, hogy a yield farming lényege, hogy emberek folyamatosan pénzt fektetnek be egy projektbe, ami után az ott tartott pénzükért folyamatosan tokenekben részesülnek. A probléma csak az, hogy korábban leszögezte, hogy se a tokeneknek, se a mögöttes projektnek nincs értelme, hiszen “nem csinálnak semmit”. A származtatott értékük, pedig csupán a hozzájuk fűződő világmegváltó ígéretekből fakad. Ahogy pedig egyre jobban terjed a projekt sikerének híre, úgy új és új felhasználók tesznek bele pénzt a projektbe, amely pénznek hála a tokenek értéke nő. Így aztán Bankman addig csűrte csavarta a történetet, míg a yield farming menetét sikerült modern technikai környezetbe ültetett piti Ponzi séma pénzügyi csalásként leírnia.

Mondani sem kell, hogy a podcast azonnal felháborodást keltett. Egyik oldalról a kriptó témában otthonosabban mozgó szereplők teljesen kiakadtak Bankman bénázásán. Különösen úgy, hogy egy kriptotőzsde vezérigazgatója. A rossz, béna magyarázata negatív színben tünteti fel az egész kriptó iparágat. Másik oldalról, a téma szkeptikusai azt látják, hogy még egy belsős iparági szereplő is egyszerű piti pénzügyi lehúzásként jellemzi a kriptovaluta iparágat.

A teljes podcast angolul elérhető itt.

Csak a kínos pillanatok, szintén angolul itt.