Mi az a yield farming a DeFi-ben és hogyan működik?

A yield farming az egyik legmenőbb trend manapság a decentralizált pénzügyi világban, és tavaly óta hatalmas vihart kavar az egész ökoszisztémában. A szolgáltatás jutalmakat kínál a befektetőknek azért, hogy a DeFi piacon lekössék kripto részesedéseiket. Ez az útmutató bemutatja a yield farming-ot és annak elemeit, vonzerejét a befektetők számára és az előttük álló lehetséges kockázatokat.

Mai cikkünkben tehát a következő témákat taglaljuk:

  • Mi az a yield farming?
  • A likviditási pool-ok működése
  • Példa: Yearn Finance
  • A yield farming kockázatainak megértése
  • Mit hoz a jövő a yield farming számára?

Mi az a yield farming?

Lényegében a yield farming egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi a kriptovaluta tulajdonosok számára, hogy jutalmat szerezzenek kriptójuk után. A yield farming-gal a befektető kriptovalutáját leköti egy hitelezési protokollban, hogy kamatot szerezzen a kereskedési díjakból. 

A yield farming a banki hitelekhez hasonló módon működik. Amikor a bank kölcsönad pénzt, kamatokkal fizeted vissza a kölcsönt. A yield farming ugyanezt teszi, de ezúttal a bankok szerepét a kriptotulajdonosok töltik be, mint amilyen te is vagy. A yield farming olyan „tétlen kriptókat” használ, amelyek egyébként egy tőzsdén vagy forró tárcában kötöttek volna ki, hogy a hozamért cserébe likviditást biztosítsanak az olyan DeFi protokollokban, mint az Uniswap.

A likviditási pool-ok, a likviditási szolgáltatók és az automatizált piacképző modellek megértése

A yield farming működéséhez egy likviditási szolgáltatóval és egy likviditási pool-lal (készpénzzel töltött okosszerződés) történő együttműködés szükséges, és ezek képezik a DeFi piacot. A likviditási szolgáltató az a befektető, aki okosszerződésbe köt le forrásokat. A likviditási pool egy pénzzel feltöltött okosszerződés. A yield farming az automatizált piacképző (AMM) modell alapján működik.

Ez a AMM modell nagyon népszerű a decentralizált tőzsdéken. Az AMM a hagyományos order book-ot helyettesíti, amely tartalmazza az összes „vételi” és „eladási” megbízást egy kriptovaluta tőzsdén. Az AMM ahelyett, hogy megadná az árat, amellyel kereskedni lehet, okosszerződések segítségével likviditási pool-okat hoz létre. Ezek a pool-ok előre meghatározott algoritmusok alapján hajtanak végre kereskedéseket.

Az AMM modell nagymértékben támaszkodik a likviditási szolgáltatókra, akik pénzeszközöket helyeznek el a likviditási pool-okba. Ezek a pool-ok képezik a legtöbb DeFi piactér alapját, ahol a felhasználók tokeneket kérnek kölcsön, adnak kölcsön és cserélnek. A DeFi felhasználói kereskedési díjakat fizetnek a piactéren; a piactér pedig megosztja a díjakat a likviditási szolgáltatókkal a pool likviditásában való részesedésük alapján.

Vegyük például a Compound-ot. A protokoll likviditást biztosít azoknak a hitelfelvevőknek, akik kriptovalutában akarnak hitelt felvenni. A Compound Finance rendszer ezt okosszerződések használatával teszi meg az Ethereum blokkláncon. A likviditási szolgáltatók pénzeszközöket helyeznek el a likviditási pool-okba. Ezek a szerződések motorként szolgálnak a piaci szereplők számára. Miután megállapodtak a kölcsön kamatlábában, a hitelfelvevő megkapja az összeget.

Pénzükért cserébe a likviditási szolgáltatók megkapják a Compound Finance natív COMP tokenjeit. Ezenkívül kapnak egy kis részt a kamatokból, amit a hitelfelvevők fizetnek nekik.

A DeFi-vel kapcsolatos legelterjedtebb stabilcoinok közé tartozik az USDT, a DAI, az USDC és a BUSD. Néhány protokoll emellett saját tokeneket is tud kiadni, amelyek a rendszerben elhelyezett érmédet képviselik. Például, ha ETH-t raksz be a Compound Finance-be, akkor cETH-t fogsz kapni. Ha DAI-t helyezel letétbe, akkor cDAI-t kapsz.

compound

A yield farming hozamok kiszámítása

A becsült hozamokat évesített modell alapján számítják ki. Ez megmutatja a kriptóid egy évre történő lekötésének lehetséges bevételeit.

A leggyakoribb mutatók közé tartozik az éves százalékos hozam (annual percentage yield – APY) és az éves százalékos ráta (annual percentage rate – APR). Az elsődleges különbség köztük az, hogy az APR nem veszi figyelembe a kamatos kamatot, ami magában foglalja a nyereség visszaforgatását a megtérülés növelése érdekében.

Ennek ellenére a legtöbb számítási modell egyszerűen csak egy becslés. Nehéz pontosan kiszámítani a yield farming megtérülését, mert dinamikus piacról van szó. Egy yield farming stratégia egy ideig magas hozamot eredményezhet, ekkor a gazdák ezt tömegesen alkalmazhatják, ami a jövedelmezőség csökkenéséhez vezet. A piac meglehetősen ingatag és kockázatos mind a hitelfelvevők, mind a hitelezők számára.

Példa: Yearn Finance – egy yield farming optimalizáló protokoll

A YEarn néven is ismert Yearn Finance az elmúlt év talán legkiemelkedőbb yield farming protokollja volt. Az Andre Cronje fejlesztő által az év elején elindított protokoll azáltal vált népszerűvé, hogy a felhasználók számára a legmagasabb hozamot biztosítják az ETH-betétek, a top altcoinok és a stabilcoinok esetén.

Amikor a felhasználó tokeneket köt le yEarn-be, a protokoll yTokenekké alakítja őket (például yDAI, yUSDC és yUSDT). A protokoll okosszerződése a DeFi protokollokat vizsgálja a legmagasabb APR-vel a hozam elérése céljából. Ha megtalálja, oda küldi a tokeneket.

A protokollhoz tartozik az YFI Token is, amelyet Cronje tavaly júliusban indított a Yearn felhasználói bázisának javítása érdekében. Az YFI egy ERC-20 token, amely az Ethereum blokkláncon fut. A CoinGecko adatai szerint 30 000 egységre van korlátozva, és értéke nem egészen egy éves indulása óta (2020 júliusától) 122 417,5%-kal növekedett. A cikk írása idején 38 676 USD volt az árfolyama.

yearn

Ki szeretnéd próbálni a yield farming-ot? Először is, értsd meg a kockázatait

A nyilvánvaló potenciális fejlődés ellenére a yield farming-nak vannak kockázatai is. Ezek a következők:

Okosszerződéses kockázatok

Az okosszerződések papír nélküli digitális kódok, amelyek tartalmazzák a felek közötti megállapodást előre meghatározott szabályok alapján, amiket saját maguk hajtanak végre. Az okosszerződések kiküszöbölik a közbeiktatott szereplőket, olcsóbbak és biztonságosabbak a tranzakciók lebonyolításában mint a hagyományos fiat hitelek. De megvan a kockázat, hogy a vektorok és a kód hibáit kiaknázva megtámadják azokat. A népszerű DeFi protokollok, az Uniswap és az Akropolis felhasználói mind szenvedtek el veszteségeket az okosszerződéses csalások miatt.

Átmeneti veszteségkockázat

A yield farming megköveteli, hogy a likviditási szolgáltatók pénzeszközöket tegyenek pool-okba, hogy a decentralizált tőzsdékből (DEX) hozamokhoz és kereskedési díjakhoz jussanak. Ez a likviditási szolgáltatóknak piac-semleges hozamot kínál, de éles piaci mozgások esetén kockázatos lehet.

Ez a kockázat azért lehetséges, mert az AMM-ek nem frissítik a token árakat a piaci mozgásokkal összhangban. Például, ha egy eszköz ára 60%-kal csökken egy centralizált tőzsdén, a változás nem azonnal tükröződik a DEX-en.

Ennek eredményeként egy hozzáértő arbitrázs kereskedő felhasználhatja ezt a keskeny árrést, hogy tokenét egy yield farming platformon értékesítse prémium áron. A likviditási szolgáltatóknak végül fedezniük kell ezt a különbséget, és veszteségeket kell elszenvedniük, amikor az ár csökken. Mivel tőkéjük le van kötve a pool-ban, nem tudnak hasznot húzni abból, ha az ár emelkedik. A probléma kezelésének egyik módja olyan protokollok kiválasztása, amelyek alacsony árkülönbséggel rendelkező eszközökkel kereskednek, például a WBTC és a renBTC páros a Curve-on.

Likviditási kockázatok

A hagyományos pénzügyi térhez hasonlóan a DeFi platformok is ügyfeleik betéteit használják a likviditás biztosítására piacaikon. Probléma merülhet fel azonban, ha a fedezet értéke a hitel ára alá csökken. Például, ha hitelt veszel fel a BTC által fedezett ETH-ban, az ETH áremelkedése a kölcsön felszámolását eredményezné, mivel a fedezet (BTC) értéke alacsonyabb lenne, mint az ETH hitel értéke.

Tőkeigényes és bonyolult folyamat

A yield farming tőkeigényes művelet. A költségekkel kapcsolatos aggályok nagy része az Ethereum hálózat gas díjainak kérdéséhez kapcsolódik. Tavaly augusztusban Josh Rager, a Blockroots.com kriptovaluta-kereskedési szolgáltató alapítója a Twitteren arról panaszkodott, hogy 1 200 dollárt kellett fizetnie egy DeFi projekt tokenjeinek megvásárlásáért. Ez inkább a kisebb résztvevők számára jelent problémát. A kisebb résztvevők, akik kevesebb tőkével vannak benn a likviditási poolban, azzal szembesülhetnek, hogy a magas gas díjak miatt nem tudják kivenni bevételeiket.

A yield farming-ba való belépés kockázatos törekvés, ha nincs tapasztalatod a kriptovaluta világában. Egyetlen csapásra elveszítheted az összes befektetésedet. Csak saját felelősségre fektess be, mert a yield farming világa gyors és ingatag. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod magad a yield farming-ban, akkor nem szabad többet befektetned, mint amennyit hajlandó vagy elveszíteni.

Mit hoz a jövő a yield farming számára?

A yield farming a befektetők pénzeszközeivel likviditást teremt a piacon megtérülés fejében. Jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, de nem tökéletes.

A DeFi tér értéke most már meghaladja a 121,5 milliárd dollárt piaci becslések alapján. A legtöbb DeFi platform az Ethereum blokkláncon fut, amely a múltban skálázhatósági problémákkal küzdött. A hálózat túlnépesedése miatt emelkedtek a gas díjak is.

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója még azt is megígérte, hogy addig nem kezd bele a yield farming-ba, amíg az nem „stabilizálódik”. Számos más blokklánc, mint a Polkadot és a Solana, megpróbálta új funkciókkal elcsábítani a DeFi platformokat. A Tezos befejezte a „Delphi” névre keresztelt frissítését, amely állítása szerint 75%-kal csökkentené a fejlesztők gas díját. Ez a javaslat várhatóan vonzó lesz a DeFi fejlesztői számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük