A jövő megoldásai – blokklánc telefon

A Sirin Labs blokklánc telefont készül piacra dobni. A startup az új készüléket Finney-nek keresztelte feltehetőleg Hal Finney informatikus és (állítolagos) Szatosi után.

A gyártó nemrégiben egy ICO kibocsátáson 157 milliót kalapozott össze a készülék piacra dobásához és fejlesztéséhez. A szép összegek emlegetése itt nem áll meg, a kütyü darabja nagyjából ezer dolláros áron szerezhető majd meg, amelyet a Sirin saját valutájával kell kifizetni.

Meg kell kérdezni mit kínál ennyi pénzért a vállalat. Nos, Facebook már biztosan lesz rajta, merthogy anélkül nem telefon a telefon. Miután így megnyugodhattunk, lépjünk egy kicsit tovább, Android alapokon fog futni. A Sirin valutájával történő fizetés integrált a készülékben, és különböző dappokra lehet első körben elkölteni. A váltás is megoldható más valutákra, továbbá egy olyan áruházat szeretnének telepíteni, amelyben a kriptovalutákat támogató, szolgáltatásokat végző cégek kínálhatják a portékájukat. Az egyszerűséget kívánják előtérbe helyezni, mert a Sirin Labs vezérigazgatója, Moshe Hogeg szerint a technológia elterjedésének egyik alapfeltétele a könnyű felhasználhatóság. A sirin valutával, a könnyű válthatósággal már egy falat ledöntenek, továbbá az egész a telefonon tárolódik majd. Kevésbé kell törődni a valuták közti átjárhatóságról ezzel a megoldással.

Nehéz megérteni a Sirin Labs vizióját

Most következik a bökkenő, mivel ha a telefon a pénztárca, akkor szeretnénk azt a nehezen megkeresett pénzt, amely rajta van, valahogyan megvédeni. A vállalat nem kínál szépen faragott baseball ütőket a készülék mellé, de biometrikus identifikációs megoldásokról beszél, illetve egy cold storage- szerű funkcióról, amellyel a kulcsokat és a tárcát szét lehetne kapcsolni a rendszer többi részétől. Ez egy kicsit zavarosnak tűnik, mivel tegyük fel a cold storage külön elektronikát is kaphat, netes hozzáférés nélkül, viszont akkor mi értelme van a gizmónak, viszont ha létezik kapu a rendszer többi része felé, akkor azt is szoftvernek kell vezérelnie, amely megint csak sérülékeny lehet. A fejlesztők szerint ennek megoldása , ha a nyitási időt drasztikusan csökkentik. A másik dolog, amelyet említettek, hogy a készülékek meg is oszthatnák erőforrásaikat, mint a számítási teljesítmény és a letöltési kvóta. A technológiát az IOTA Tangle fejlesztésére alapoznának. Az IOTA dolgaival nem volt mindenki megelégedve, szakértők felhívták a figyelmet sebezhetőségére, amelyre az volt a válasz, hogy dolgoznak a hibák kiküszöbölésén, illetve a felvázolt támadási technika túl bonyolult lenne a valóságban.

A telefon kibocsátását ez év végére tervezik

A koncepció érdekes, de a gyakorlati megvalósítás még várat magára. Gond van az árral is, egy ezresért ($) már sok mindent lehet kapni. Valószínűleg összedobják a projektet, de nem valószínű, hogy közönségsiker lesz belőle. Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy a blokklánc technológia beépítését és használatát a meglévő rendszerekbe már komolyan fontolgatják, és nemsokára megjelenhetnek az igazi minden felhasználó számára elérhető és hasznos megoldások is.

A Sirin Labs projektje elsőre közönségsikernek tűnik és látható hogy rengeteget invesztáltak – ha másba nem is – a marketingbe. Kicsit szkeptikusan megjegyeznénk, lehet nagyobb lesz a füstje mint a lángja a Sirin Labs produktumának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük