Soha nem volt még ennyi pozitív egyenlegű tárca a Bitcoin hálózatán

Újabb rekordot tudhat maga mögött a Bitcoin – a pozitív egyenleggel rendelkező tárcák száma átlépte a 30 milliót.

A Glassnode adatplatform grafikonja szerint augusztus 28-án már 30,9 millió olyan cím létezett, amely tárolt valamennyi bitcoint.

3 évvel ezelőtt ilyen elnevezéssel elég hatásvadász lett volna cikket írni, hiszen – ahogy az a grafikonról leolvasható – minden nap, minden héten új rekord született. A nonzéró címek száma akkoriban exponenciálisan növekedett.

A 2017-es medve piac kiteljesedésével aztán 1 hónapos késéssel ugyan, de az ilyen tárcák száma is helyi rekordot ért el.

Ami most történt tehát, azt lehetne a 2017-es válságból történő kilábalás megerősítésének is nevezni, már ami a hálózat ezen aspektusait illeti.

A Glassnode egy ábrán tünteti fel az árfolyam logaritmikus, és a nonzéró tárcák lineáris skálán vett csártjait. Ez azért is hasznos, mert szembetűnő korreláció fedezhető fel ezáltal a két jellemző között. Ezek akkor válnak igazán láthatóvá, ha egy kicsit ránagyítunk a grafikonra.

glassnode nonzéró tárcák száma

Az összefüggés nem meglepő. Egy-egy nagyobb emelkedés során a megnövekedett médiaérdeklődésnek és hájpnak köszönhetően rengeteg új felhasználó áraszthatja el a piacokat. Ezek aztán általában a későbbiekben is játékban maradnak.

Ez utóbbi kijelentés mindössze a 2017-es ralira nem igaz, itt ugyanis egy nagyon csúnya és meredek esés következett be 28 millióról 21,5 millióra.

Az aktív címek még a földszinten kullognak

Ugyanilyen zuhanást élt át akkor az aktív címek száma is, ezen mérőszám pedig azóta sem állított fel újabb rekordot:

A mostani adatok szerint egyébként az 5 millió aktív cím az összesen létező tárca mindössze 0,7%-át teszi ki.

Amennyiben tehát ezeket a BTC-címeket vennénk figyelembe, nem kapnánk jól kiértékelhető adatokat a felhasználók számára, ezáltal pedig az érdeklődésre nézve. (Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy a nullánál több bitcoinnal rendelkező tárcák száma sem jelenti azt, hogy annyian használnák a kriptopénzt.)

Az ilyen téren történő növekedés természetesen egy egyre súlyosabb problémát is felvet: a hálózat telítődése miatt az átlagos tranzakciós díjak egy ideje már igencsak magasan tartózkodnak. Ez főleg azoknak nem kedvez, akik a kisebb tranzakciók után néha az utalt összeg 5-10%-át fordítják hálózati költségekre.

Lakossági szemmel nézve pedig nem lesz könnyű felvenni a versenyt a bankokkal, ha a másik oldalon egy lassabb és drágább rendszerrel találják magukat szembe az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.