Sokkoló felmérés született: az európai kisvállalkozások fele a túlélésért küzd

Csütörtökön a McKinsey tanácsadó vállalat egy lehangoló felmérést tett közzé. Európában a kis- és középvállalkozásoknak a fele – amelyek egyébként együttesen az európai munkavállalók kétharmadának adnak munkát – a túlélésért küzd és próbál mindent megtenni azért, hogy a következő 12 hónapot valahogy kihúzza. 

A felmérést még augusztusban készítették, amikor még csak szóbeszéd tárgya volt a koronavírus-járvány második hulláma. Azóta az országok kormányai újabbnál újabb korlátozásokat vezetnek be, amik még nyomorúságosabb helyzetbe kényszerítik a vállalatokat. Több szakmai szervezet, többek között az Nemzetközi Valutaalap (IMF) is arra kérte a kormányokat, hogy állami támogatásokkal próbálják meg életben tartani a vállalkozásokat a járvány idején.

A KKV-k 55%-a akár hat hónapon belül lehúzhatja a rolót

A McKinsey vállalat több mint 2200 vállalattal készített felmérése azt az eredményt hozta, hogy öt országban – Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában – a kis-és középvállalkozások 55%-a várhatóan jövő év szeptemberére leáll, ha bevételei a jelenlegi szinten maradnak. Az aktuális helyzetet figyelembe véve arra a következtetésre jutott a tanácsadó vállalat, hogy minden tizedik vállalkozás csődöt jelenthet az elkövetkező hat hónapban.

“Ez jelentős terhet jelent a pénzügyi ágazat számára” – jelentette ki a felmérés társszerzője, Zdravko Mladenov. A beruházások elmaradnak, a vállalkozások a hiteleiket nem tudják tovább fizetni, a dolgozóiknak felmondanak, ami miatt drasztikusan nő a munkanélküliek száma. A probléma tehát az egész gazdaságra kiterjedhet.

A Reuters múlt hónapban megkérdezett közgazdászainak előrejelzése szerint az euróövezet gazdasága csak 5,5%-kal nő jövőre, az idei 8%-os visszaesés után, de arra figyelmeztettek, hogy ez nagyban függ a vírus további terjedésétől. Ha a korlátozó intézkedések megmaradnak, illetve azokon szigorítanak beláthatatlan következményei lehetnek a vállalkozások számára.

A kis- és középvállalkozások (KKV-k) azok a cégek, amelyek 250 vagy annál kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak. Európában több mint 90 millió embernek adnak munkát, de kis méretük kiszolgáltatottá teszi őket a cash flow-válságokkal szemben. Spanyolországban például a február óta csődbement 85 000 vállalkozás 83%-ánál ötnél kevesebb munkavállaló dolgozott. Habár sok országban az állam a hitelmoratórium meghosszabbításával, és egyszeri támogatással próbálja felszínen tartani a cégeket, a német Bundesbank és a Bank of England arra hívta fel a figyelmet, hogy nőhet a fizetésképtelenség.

“A döntéshozóknak mindent meg kell tenniük a járvány és annak gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak megfékezésére” – mondta az IMF a héten megjelent blogbejegyzésében. “A politikának biztosítania kell azt, hogy a jelenleg fizetésképtelen, de életképes cégek továbbra is az üzleti szférában maradhassanak”- tette hozzá.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük