Közel kétmilliárd dollár értékben szórt piacra Solanát az FTX

A Solana-tól hangos mostanában a kriptosajtó és megint nem jó értelemben került elő a legnagyobb Ethereum-killer a médiában. Továbbra is zajlik a 2022 őszén csődbe ment FTX-hitelezők kártérítése, melyhez a kriptotőzsde kénytelen legnagyobb kitettségét, a Solana-t is értékesíteni – mindezt áron alul, egy speciális feltétellel.

Az FTX kriptotőzsde hitelezőinek kártalanítása érdekében közel 2 milliárd dollár értékben értékesített Solana tokeneket rendkívül jutányos áron, az FTX SOL-részesedésének közel kétharmadát a Galaxy Trading, a Pantera Capital és a Neptune Digital Assets-ből álló hármas szerezte meg. A hitelezői felháborodás jogos, ugyanakkor elkerülhetetlen.

Masszív Solana likvidáció

A Bloomber április 5-i jelentése szerint az FTX a birtokolt Solana-mennyiség több, mint felét a jelenlegi árfolyamhoz képest 63%-os kedvezménnyel zúdította a piacra. A csődbe ment tőzsde legnagyobb tulajdonát a SOL tette ki, köszönhetően az Alameda Research közreműködésének. Az intézményi keretek között meghirdetett értékesítés során az eszközkezelők és kockázati befektetők is részt vettek.

Az FTX csődeljárásának legutóbbi körében 25-30 millió SOL került értékesítésre, egyenként 64 dolláros áron, mely nagyjából 1,9 milliárd dolláros bevételt hozott a híres, hírhedt tőzsdének. Az értékesítéshez hozzátartozik az is, hogy az FTX korábban az általa birtokolt 41 millió SOL tokenre zárolást rendelt el, így a megszerzett eszközöket nem lehet értékesíteni még további 4 évig a piacokon.

A CoinMarketCap adatai szerint a SOL SOL Price SOL Price árfolyama az FTX-botrány után 10 dollár alá is benézett, mielőtt 2023-ban tízszeres értéknövekedést produkált volna. Jelenlegi árfolyama 175 – 180 dollár között mozog, az elmúlt 12 hónapban lenyűgöző, 743%-os emelkedést mutattak. A fellendüléshez hozzájárult a kriptopiac stabilizálódása, a Bitcoin spot ETF Egyesült Államokban való jóváhagyása és a mémcoin-őrület, mely jót s rosszat is hozott a konyhára a Solana hálózatán.

Ekkora vagyont szereztek meg az intézményi óriások

A Bloomberg adatai szerint a Mike Novogratz-féle Galaxy Digital egyik részlege 620 millió dollárt gyűjtött össze abból a célból, hogy részesedjen az FTX által kínált SOL-ból annak ellenére, hogy 1%-os kezelési díjjal (6,2 millió dollár) értékesítették azokat. Egyes források szerint az alap a megszerzett SOL-t stakelni kívánja, hogy további részesedést szerezzenek a zárolási időszak végéig. A Marinade adatai alapján a SOL-ra jelenleg 8,08%-os APY van amennyiben náluk kerül SOL stakelésre, ez a megszerzett 10 millió darabra évi 808 ezer darab extra SOL-t jelent, a kamatos kamat elvei szerint 4 éves futamidő alatt ez 3,64 millió SOL-t hozna a Galaxy Digital-nak.

A Pantera Capital „csak” 250 millió dollárral járult hozzá a SOL-ok felvásárlásához, a Neptune Digital Assets kanadai blokklánc-cég pedig csupán 26 960 db SOL-t vásárolt a kétes hírnevű tőzsdétől. Ezek valamilyen szinten eltörpülnek a Galaxy Digital befektetéséhez képest, ugyanakkor jól látszik, hogy az intézményi befektetők kapva kaptak az alkalmon, hogy vásároljanak a jelenlegi ciklus egyik legnépszerűbb eszközéből – a zárolási idő ellenére is.

Hitelezői kritika a csődeljárást illetően

Azáltal, hogy március 28-án az FTX korábbi tulajdonosát és vezérigazgatóját, Sam Bankman-Fried-et 25 év börtönbüntetésre ítélték a 2022 novemberi csalás vádjával, lezárulni látszik az FTX-saga, ugyanakkor nem mindenki elégedett John Ray kártérítési stratégiájával, melyet a Sullivan & Cromwell ügyvédi iroda végez. Az FTX egyik hitelezője úgy nyilatkozott, hogy az ügyvédi iroda az FTX 10 milliárd dollárnyi SOL-ját 70%-os kedvezménnyel árulta ki, egy további meg nem nevezett kriptovalutát pedig 11 centért árulnak 2 dolláros árfolyama ellenére. Éppen ezért a hitelezők csoportos keresetet nyújtottak be a Sullivan & Cromwell ellen azt állítva, hogy az ügyvédi iroda részt vett az FTX-csalásban, mielőtt a csődeljárást elkezdték volna.