A spanyol BBVA bank 5000 számlát fagyasztott be figyelmeztetés nélkül, most rasszizmussal vádolják

Spanyolország második legnagyobb bankja, a BBVA 5000 ügyfelének számláját fagyasztotta be mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül. Mivel a legtöbb számla tulajdonosa kínai származású, a banknak ráadásul most rasszizmus vádjával kell szembenéznie. Még jó, hogy a kriptovaluták színvakok, szemben a bankokkal.

Az egyik legelső dolog, ami valószínűleg a legtöbb kriptós figyelmét és érdeklődését felkeltette, amikor először találkozott a bitcoinnal és társaival, a függetlenség volt. Hogy végre egy olyan globális pénzügyi rendszert használhat, ami nem valamilyen központi hatalom irányítása alatt áll – egy rendszer, ami az embereké, és amiben megbízhatunk. Ezt álmodta meg egykor Szatosi Nakamoto is: egy olyan fizetési rendszert, ami semmilyen külső pénzügyi intézményt nem foglal magába.

És most a BBVA példáján keresztül azonnal láthatjuk, hogy ez miért olyan fontos.

A bank mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül fagyasztotta be az ügyfeleinek számláját, így az, aki minden pénzét ott tárolta, most komoly problémákkal kell, hogy szembenézzen. A számlák azóta sem elérhetőek.

Ez egyébként nem egyedülálló eset. 2013-ban Ciprusban tört ki óriási botrány amiatt, hogy a pénzügyi válság következményeként, óriási pénzösszegeket fagyasztott és vett el egy bank az ügyfeleitől.

És ez bárkivel megtörténhet, nem csak a spanyolokkal vagy a kínaiakkal vagy a ciprusiakkal. A legtöbb országban, köztük például az USA-ban, Kanadában vagy Nagy-Britanniában is, a törvény lehetőséget biztosít erre a bankoknak a pénzügyi válság kitörésének idején.

A BBVA kifogásai

A BBVA egyébként indoknak azt hozta fel, hogy bizonyos pénzmosási törvények miatt látták szükségesnek a számlák lefagyasztását. Hogy ez miért pont a kínaiaknál jött elő, arról már persze nem beszéltek.

A rasszizmus vádját és az abból keletkező negatív sajtót egy bocsánatkéréssel próbálták kordában tartani – meglehetősen sikertelenül.

“Rendkívül sajnáljuk a kellemetlenséget, amit döntésünk okozott ügyfeleinknek az elmúlt napokban. A BBVA és összes alkalmazottunk számára a legfontosabbak az ügyfeleink, és teljes mértékben elutasítunk mindenféle diszkriminációval kapcsolatos alaptalan vádat.”

Hogy ezt ki mennyire hiszi el, azt mindenki maga döntse el, a lényegen azonban nem változtat. A bitcoinnal ilyen sosem fordulhatna elő, és minél több hasonló ballépést mutatnak fel a bankok, annál többen nézelődhetnek az ügyfeleik a kriptovaluták irányába mint alternatív fizetési megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük