Három ország, amik jobban benne vannak a blokklánc bizniszben, mint gondolnád

Van három ország, amelyek meglátták a blokklánc technológia fejlődésében a lehetőséget és állami szinten kezdték el finanszírozni a technológiai fejlesztéseket.

A milliárd dolláros piac

Az elmúlt pár évben robbanásszerű növekedés zajlott le a blokklánc technológiai iparágban. A Netscribes adatai szerint a 2016-ban mindössze 210 millió dolláros piacból 2022-ig 14 milliárd dolláros iparág fog fejlődni. A vállalati blokklánc megoldásokat már olyan évtizedes múltra visszatekintő multinacionális cégek kínálják, mint a Microsoft vagy az IBM. Bár területi szempontból még mindig az Egyesült Államok számít a fejlesztések központjának, egyre több ország ismeri fel a lehetőséget a blokklánc technológiai fejlesztésekben.

Míg Európában főleg Svájcról köztudott, hogy az állam teljes erővel támogatja a blokklánc és kriptopénz vállalkozásokat, van még néhány ország is, akik szintén felismerték a piaci növekedésben rejlő lehetőségeket.

Grúzia

Az eurázsiai ország szeretné teljes mértékben kihasználni az új digitális technológiát, hogy a jelenlegi szolgáltatási rendszert innovatív alapokra helyezze. A blokklánc technológia igen elterjedt az országban köszönhetően az állami szinten is támogató szabályozásnak mind a fejlesztések, mint a kriptopénz bányászat területén.

Grúzia a világ harmadik legnagyobb országa a kriptopénz bányászat területén, innen indult a BitFury bányász cég is, mely mára egyik legsikeresebb hardware gyártónak számít a piacon. Egy felmérés szerint, a háztartások 5%-a foglalkozik vagy kriptopénz bányászattal vagy ehhez kapcsolódó befektetésekkel. Ennek is köszönhető, hogy az ország energia szükségletének 10-15%-a a kriptopénz bányászatra megy el.

Emellett pedig állami szinten is egyre több figyelmet fordítanak a blokklánc technológia megvalósítási projektjeire. Grúzia volt például az első ország, mely a ingatlan nyilvántartási rendszerét blokklánc alapokra helyezte át.

Ciprus

Ciprusi blokklánc központ

A 2013-as ciprusi bankválság arra nevelte a helyi lakosságot, hogy alternatív befektetési eszközök után nézzenek. Ekkor került a képbe a bitcoin is, mely gyorsan nagy népszerűségre tett szert az országban. Köszönhetően az akkori árfolyam emelkedésnek, sokkal kedvezőbb hozamokat biztosított a helyi bankbetétekhez képest a kriptopénz vásárlás, így könnyű volt megismertetni a lakossággal a technológiát.

Mára Ciprus egyike azoknak az országoknak, amelyek a decentralizált technológia éllovasainak számítanak. Egyre több a témában tevékenykedő startup helyezi át az országba a bázisát, főleg mivel állami szinten is támogatják az innovációt.

A Nicosia Egyetem 2014 óta kínál egyetemi diplomát a digitális pénzek iránt érdeklődőknek, így nem is csoda, hogy az egyetemen már évek óta lehet kriptopénzzel is fizetni a kurzusokért.

A ciprusi tőzsde pedig azon dolgozik, hogy létrehozza a megfelelő szabályozási környezetet a blokklánc technológián alapuló eszközök kereskedésére.

Törökország

A jelenlegi turbulens török gazdasági helyzetben az ország egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális átalakulásra. A növekvő infláció és a török líra folyamatos gyengülése egyre többeket vonz a kriptopénz iparágba.

Az elmúlt hetek cikkeiben egyre többször jelenik meg Törökország, mint az egyik legkriptobarátabb ország. Az ING elemzése szerint a lakosság 18%-a birtokol kriptopénzt az országban. Törökország nacionalista pártja már a TurkCoin bevezetésén is elgondolkodott, mely az ország saját nemzeti kriptopénze lehetne. Az isztambuli Blokklánc és Innovációs Központban pedig egyetemi professzorok dolgoznak együtt az innovatív megoldások fejlesztésén.