Három ország, amik jobban benne vannak a blokklánc bizniszben, mint gondolnád

Van három ország, amelyek meglátták a blokklánc technológia fejlődésében a lehetőséget és állami szinten kezdték el finanszírozni a technológiai fejlesztéseket.

A milliárd dolláros piac

Az elmúlt pár évben robbanásszerű növekedés zajlott le a blokklánc technológiai iparágban. A Netscribes adatai szerint a 2016-ban mindössze 210 millió dolláros piacból 2022-ig 14 milliárd dolláros iparág fog fejlődni. A vállalati blokklánc megoldásokat már olyan évtizedes múltra visszatekintő multinacionális cégek kínálják, mint a Microsoft vagy az IBM. Bár területi szempontból még mindig az Egyesült Államok számít a fejlesztések központjának, egyre több ország ismeri fel a lehetőséget a blokklánc technológiai fejlesztésekben.

Míg Európában főleg Svájcról köztudott, hogy az állam teljes erővel támogatja a blokklánc és kriptopénz vállalkozásokat, van még néhány ország is, akik szintén felismerték a piaci növekedésben rejlő lehetőségeket.

Grúzia

Az eurázsiai ország szeretné teljes mértékben kihasználni az új digitális technológiát, hogy a jelenlegi szolgáltatási rendszert innovatív alapokra helyezze. A blokklánc technológia igen elterjedt az országban köszönhetően az állami szinten is támogató szabályozásnak mind a fejlesztések, mint a kriptopénz bányászat területén.

Grúzia a világ harmadik legnagyobb országa a kriptopénz bányászat területén, innen indult a BitFury bányász cég is, mely mára egyik legsikeresebb hardware gyártónak számít a piacon. Egy felmérés szerint, a háztartások 5%-a foglalkozik vagy kriptopénz bányászattal vagy ehhez kapcsolódó befektetésekkel. Ennek is köszönhető, hogy az ország energia szükségletének 10-15%-a a kriptopénz bányászatra megy el.

Emellett pedig állami szinten is egyre több figyelmet fordítanak a blokklánc technológia megvalósítási projektjeire. Grúzia volt például az első ország, mely a ingatlan nyilvántartási rendszerét blokklánc alapokra helyezte át.

Ciprus

Ciprusi blokklánc központA 2013-as ciprusi bankválság arra nevelte a helyi lakosságot, hogy alternatív befektetési eszközök után nézzenek. Ekkor került a képbe a bitcoin is, mely gyorsan nagy népszerűségre tett szert az országban. Köszönhetően az akkori árfolyam emelkedésnek, sokkal kedvezőbb hozamokat biztosított a helyi bankbetétekhez képest a kriptopénz vásárlás, így könnyű volt megismertetni a lakossággal a technológiát.

Mára Ciprus egyike azoknak az országoknak, amelyek a decentralizált technológia éllovasainak számítanak. Egyre több a témában tevékenykedő startup helyezi át az országba a bázisát, főleg mivel állami szinten is támogatják az innovációt.

A Nicosia Egyetem 2014 óta kínál egyetemi diplomát a digitális pénzek iránt érdeklődőknek, így nem is csoda, hogy az egyetemen már évek óta lehet kriptopénzzel is fizetni a kurzusokért.

A ciprusi tőzsde pedig azon dolgozik, hogy létrehozza a megfelelő szabályozási környezetet a blokklánc technológián alapuló eszközök kereskedésére.

Törökország

A jelenlegi turbulens török gazdasági helyzetben az ország egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális átalakulásra. A növekvő infláció és a török líra folyamatos gyengülése egyre többeket vonz a kriptopénz iparágba.

Az elmúlt hetek cikkeiben egyre többször jelenik meg Törökország, mint az egyik legkriptobarátabb ország. Az ING elemzése szerint a lakosság 18%-a birtokol kriptopénzt az országban. Törökország nacionalista pártja már a TurkCoin bevezetésén is elgondolkodott, mely az ország saját nemzeti kriptopénze lehetne. Az isztambuli Blokklánc és Innovációs Központban pedig egyetemi professzorok dolgoznak együtt az innovatív megoldások fejlesztésén.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.