Felrobbant a Worldcoin, egy hét alatt 200%-kal nőtt az árfolyama

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman által társalapított kriptoprojekt natív tokenje, a WLD 199%-ot emelkedett az elmúlt hét napban, miután a napi felhasználóinak száma átlépte az egymillió főt.

A Worldcoin egy február 18-i X-bejegyzésben jelentette be, hogy a “World App” névre keresztelt kriptotárca alkalmazása elérte az egymillió felhasználót, ami jelentős növekedés a tavaly novemberi mindössze 100 ezer napi aktív felhasználóhoz képest.

Továbbra sem bíznak az írisz-szkennelőben a hatóságok

A Sam Altman és Alex Blania által 2023 júliusában indított Worldcoin egyfajta digitális személyazonosság-ellenőrzési projekt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy offline gömbök használatával, szemük szkennelésével bizonyítsák, hogy nem robotok. A Worldcoin saját bevallása szerint a projekt célja, hogy megpróbálja bevezetni a világméretű egyetemes alapjövedelmet, azáltal, hogy a bolygón mindenki számára kibocsát egy kis mennyiségű WLD tokent a személyazonosságának igazolásáért cserébe.

Azonban a projekt által használt írisz-szkennelő számos ellentmondást váltott ki az elmúlt időben. Január 31-én a hongkongi hatóságok vizsgálatot indítottak a Worldcoin helyi működésével kapcsolatban, “a személyes adatok védelmét érintő komoly kockázatokra” hivatkozva. A vizsgálat során házkutatási parancsokat hajtottak végre, és hat, a Worldcoin által ellenőrzött hongkongi telephelyet is átkutattak.

7 billió dolláros fejlesztésre készül az OpenAI

Hongkongon kívül a projekt számos országban felkeltette a szabályozó hatóságok figyelmét az adatvédelmi aggályok miatt: Kenyában például teljesen felfüggesztették a szolgáltatásait, Indiában pedig szüneteltették az íriszszkennelést.

A szabályozási aggályoktól függetlenül a projekt natív tokenje, a WLD az elmúlt hét napban 199%-os növekedést könyvelhetett el, amit a kriptopiac szélesebb körű rallyja is támogatott.

A Worldcoin az óriási árfolyamnövekedést egyébként az OpenAI több jelentős frissítése mellett érte el. Február 16-án a cég ugyanis bemutatta új, szövegből videót konvertáló programját, a Sora-t, egy héttel korábban, február 9-én pedig Altman bejelentette, hogy a félvezető chipek fejlesztésének finanszírozására és méretének növelésére elképesztő, 7 billió dolláros tőkebevonásra törekszik. És bár az óriási összeg az egész technológiai ágazatot meglepte, Altman nem tűnt túlságosan megilletődöttnek.