Egyesült Királyság: kuss a neved trader, jobban tudom mi a jó neked

Az Egyesült Királyság pénzfelügyelete (Financial Conduct Authority – FCA) kedden publikált határozatában megtiltja az országban székelő cégeknek, hogy kriptovaluta származtatott termékeket, mint határidős termékeket, opciókat és tőzsdei értékpapírokat (ETN) kínáljanak a lakossági ügyfeleiknek.

A döntés majdnem pontosan egy évvel azután következik, hogy a szabályozó először javasolta e pénzügyi termékek betiltását. Az FCA által kiadott közleményben a szabályozók azt bizonygatják, hogy a kriptovaluta származékos termékek “nem megfelelőek a kiskereskedelmi fogyasztók számára az általuk okozott károk miatt”. A lépés újabb bizonyíték arra, hogy a pénzfelügyeletek többsége nem tekinti józan ítélőképességgel megáldott személyeknek a befektető állampolgárokat egy állítólag demokratikus és szabadpiac-párti országban.

A közleményben több okot is feltüntetnek, az egyik, hogy “nincs megbízható alapja az értékelésüknek”, illetve hogy a visszaélések és pénzügyi bűncselekményeknek melegágyait jelentik.

További hivatkozás a tiltás mellett, hogy “elégtelen a kiskereskedelmi fogyasztók kriptográfiai eszközökre vonatkozó tudása”, valamint, hogy a lakossági befektetőknek nincs “jogos befektetési igényük” ezekre a termékekre.

A tilalom 2021. január 6-án lép hatályba. A szabályozó arra is figyelmeztet, hogy “mivel a származékos termékek és az ETN-ek értékesítése, amelyek bizonyos típusú kriptográfiai eszközökre utalnak, a kiskereskedelmi fogyasztók számára tilos lesz, ezért minden olyan cég, ami ilyeneket ajánl, az egy átverés.”

A szabályozók szerint az intézkedés “mintegy 53 millió font” kereskedési kártól védené meg a lakossági fogyasztókat.

Ez a tilalom tükrözi, hogy mennyire komolyan vesszük ezen termékek kiskereskedelmi fogyasztók számára okozott lehetséges kárait. Itt a legfontosabb a fogyasztóvédelem.

Ilyen származékos termékeket kínál kisbefektetőknek is az Egyesült Királyságban bejegyzett CoinShares, ami még nem reagált a friss határozatra.

Kapcsolódó: