Ügyfélazonosítás, regisztráció nélkül váltani? Mit tud a StealthEX?

Egy régi, az utóbbi időben egyre ismertebbé váló kriptovaluta-váltó, a StealthEX diszkrét és széleskörű kriptovaluta-adásvételt ígér. Megnéztük, mit tud, az ígéreteket alapvetően beváltotta, kényelmes és egyszerű, elég gyors is volt. A privát monero érme piacán a használata különösen elterjedt.

Sok szó esett tavaly a nagy, centralizált kriptotőzsdékről (CEX-ek), különösen az FTX csődje után. Majd lehetséges alternatívaként a decentralizált pénzügyi világban (DeFi) működő DEX-ekről, amelyek azonban hackelés-hullámmal küzdenek az utóbbi években, ahogy azt számos tavalyi eset is bizonyította. Van azonban egy harmadik, kényelmes és praktikus, ráadásul többnyire igen diszkrét módja is a kriptovaluta-váltásnak, az úgynevezett kriptóswap vagy egyszerűen csak váltó nevű szolgáltatások.

Ezek egyik üdvöskéje a StealthEX címoldalán azt emeli ki elsősorban, hogy nincs hozzá szükség ügyfélazonosításra, regisztrációra. Nincsenek összeghatárok, és eszközeinket nem kell letétbe helyezni. (Nincs “custodial” őrzési mód, mint az FTX, Binance vagy egyéb CEX-eknél.) (A Stealth szó jelentése egyébként titkos, lopakodó.) 

Hogyan működik a StealthEX?

De akkor hogyan működik? Két verzió van, a kriptók közötti átváltás (exchange) és a vásárlás hitelkártyával (buy). Az átváltásnál a következő pár lépést kell követni:

 • Válaszd ki a legördülő listából az átcserélni kívánt kriptókat, és add meg az átváltási összeget. A jobb oldali mezőben látni fogod a becsült bejövő összeget. Ha pontos összeget szeretnél kapni, választhatod a fix árfolyamú swap-ot. (Ez a funkció egyébként egy lakatka mögé van rejtve a főoldalon.)
 • Illeszd be a kriptotárca címét, amelyet az összeg fogadására fogsz használni. (Néhány kriptovaluta extra azonosítót – példádul “memo-t” – igényel a tranzakció elküldéséhez, győződj meg róla, hogy ezt is megadod, ahol kell.
 • Küldd el a befizetést a StealthEX által számodra generált pénztárcacímre (QR-kódot is adnak). Győződj meg róla, hogy a képernyőn megjelenő összeg megegyezik az elküldött összeggel.
 • Amint a befizetés beérkezik, a csereügyleted feldolgozzák, és megkapod az átváltott pénzt a megadott címre – ígéri a váltó.

Azt is ígérik, hogy az algoritmusuk megtalálja a legjobb kriptoárfolyamot. Ha pedig valami rosszul megy, e-mailen vagy a weboldalon található élő chat-en lehet segítséget kérni. Azt tapasztaltuk, hogy a minimumösszeg alacsony, 4,5 dollár körüli (0,0001519596 BTC).

A StealthEX.io kezdőlapja.
A StealthEX.io kezdőlapja.

Hogyan működik a bankkártyás vásárlás?

A StealthEX-en betéti vagy hitelkártyával is vásárolhatunk kriptovalutát. A folyamat részben hasonló:

 • A Buy opcióra kell kattintani, és kiválasztani a kriptót, amit szeretnénk kapni, valamint a fizetés pénznemét.
 • Beillesztjük a kriptotárca címét, amelyre a kriptót várjuk. (A minimális vásárlási összeg jelenleg 30,7 dollár.)
 • A Mercuryo, mint fiat vásárlási partner widgetje megjelenik a StealthEX felületén. Ha először vásárolunk kriptót a Mercuryóval, akkor igazolni kell a személyazonosságunkat. Ezt később már nem kell megtenni.
 • Miután a dokumentumaink ellenőrzése megtörtént, a Mercuryo feldolgozza a megrendelést, és kriptopénzt küld a megadott címre.

Bankkártyával gyorsan megy

Kipróbáltuk, és úgy döntöttünk, 31 dollárt költünk el, épp kicsivel a minimális vásárlási limit felett, bankkártyával. A rendszerben 700 euró alatt nincs ügyfélazonosítás, persze a bankkártya számát, a rajta levő nevet és a titkos biztonsági kódot meg kell adni, ahogy más online kártyás vásárlásoknál is.

A bankkártyás kriptóvásárlás digitális bizonylata.
A bankkártyás kriptóvásárlás digitális bizonylata.

Nemzetközi árfolyamon majdnem pontosan 1847 dollár volt az ether éppen akkor a Coingecko szerint, de nekünk 1912,44 dolláron adták. Ez 3,54 százalékos felárat jelent a világpiaci árhoz képest (ami itt 1,1 dollár kiadás volt). Ezen kívül 3,29 dollárnyi jutalékot is felszámoltak.

Tehát mintegy 4,4 dollárba került a tranzakció, ennyi volt a költség, amiből azonban a 3,29 vélhetően fix és jórészt az Ethereum-hálózat díjait fedezi. (A normál “gas fee” a blokkláncon 34-38 körül ingadozott akkor, ami egy egyszerű ether-küldésnél is 1,3-1,5 dollár kiadást jelent, ez ráadásul valamivel bonyolultabb művelet lehetett.)

A tranzakció kétségtelenül gyors volt, kevesebb mint fél perccel a bankkártya-adatok megadása után jött is az ether. Így a szolgáltatás egyik ígérete a gyorsaságról megvalósult.

Mennyibe került a forintváltás?

Nagyobb összegnél a fix díj eloszlik, így úgy becsüljük, hogy ekkor 3,6-4,0 százalék körüli díjjal kell kalkulálni. Ami egyébként sokkal alacsonyabb, mint a hazai Bitcoin-automaták díja, némileg a magyarországi kriptóváltók költségeihez hasonlít.

Persze van itt még egy fontos költségtétel, ez pedig a forint váltása dollárra. Ez kártyakibocsátótól (banktól, fintech cégtől) és kártyaszolgáltatótól (VISA, Mastercard) is függ, nyilván sem a StealthEX, sem a Mercuryo nincs rá hatással. Jelen esetben 10 875 forint volt a 31 dollár, egy szombati napon. Ami a péntek esti USDHUF bankközi árfolyammal számolva (342,11) 10 574,41 forint lett volna. Itt egy újabb 2,84 százalékos felár látható. (Hét közben, munkaidőben azonban ez valószínűleg alacsonyabb.)

Az ether váltása (itt is) nagyon drága

De mi történne, ha ezután ethert váltogatnánk valami másra? A rendszer pontosan kijelzi, mekkora összeget kapunk.Ez is nagyban függhet az Ethereum-rendszer tranzakciós díjaitól. Nyilván Litecoinnal vagy más takarékosabb bokklánccal sokkal olcsóbb. A következő ábrán látható ennek a hatása (1869,0 dolláros piaci árfolyamnál):

Ethereum váltása USDC-re, két különböző blokkláncon. (Ethereum mainnet és Polygon.)
Ethereum váltása USDC-re, két különböző blokkláncon. (Ethereum mainnet és Polygon.)

Könnyen kiszámolható, hogy olcsó blokkláncon (Polygon) 3,5, drága láncon (ETH mainnet) 6,5 százalékos lett volna a levonás. Ez a 3,5 százalék egyébként megegyezik azzal, amit a kártyás vásárláskor tapasztaltunk, de a cég a jelek szerint más-más árrést alkalmaz az egyes kriptóknál.

Ne felejtsük, ehhez még hozzájön az a tranzakciós költség, amivel elküldjük az ethert a szolgáltatónak. Ez az aktuális gas fee-től függően 20-30 centtől pár dollárig szokott terjedni. Ez azonban más blokkláncokon jellemzően sokkal alacsonyabb, mint az ethernél.

Váltsunk inkább bitcoint!

Például 0,1 bitcoint etherre váltani így nézett volna ki egy adott pillanatban:

 • Egy 0,1 bitcoinos összeg piaci áron 2761,24 dollár volt.
 • Ezért 1,45199677 ETH-t küldtek volna, ami 1868,96 dolláros árfolyam mellett 2713,782 dollár.
 • A kettő különbsége, a levonás a piaci középárfolyamhoz képest 1,7 százalék volt.
 • Plusz a bitcoin-küldés tranzakciós költsége, ami mostanában jellemzően nem magas, egy dollár alatti szokott lenni. (Vasárnap délelőtt mindössze 0,20 dollárba került volna egy 30 percnél hamarabb megvalósuló utalás, a Segwith módszerrel.)

Ha valaki altcoint szeretne, lehet, hogy jobban jár, ha inkább bitcoinnal, esetleg bitcoin cash-el (BCH) vagy Binance USD-vel (BUSD) kezd, és abból vesz az olcsó Polygon, Arbitrum blokkláncra ETH-t vagy különböző altcoinokat. A kártyás vásárlásnál ugyanis csak kilenc fontosabb kriptoérme szerepel a Buy opció kínálatában (BTC, BCH, TRX, algorand, BAT token, BUSD, DAI, USDT és ETH). Egymás között, kriptóról kriptóra viszont rengetegféle érmét át lehet váltani, a weboldal leírása szerint összesen 700 közül lehet választani.

Nincs letéti őrzés

Ahogy a szolgáltató ígéri, kriptóról kriptóra történő váltásnál nincs ügyfélazonosítás, és nincs úgynevezett bizományosi letéti őrzés (custodial), mint a centralizált tőzsdéknél. De nagyon kell vigyáznunk, nehogy rossz címre küldjük az utalást, persze ez minden más kriptós tranzakcióra is igaz. (A műveletek a kriptóvilágban nem fordíthatók vissza.)

A cég honlapja egyébként az írja, hogy a váltások – mivel kriptotőzsdéken keresztül történnek – jellemzően 5-30 percig tartanak. (Ahogy a kriptotőzsdékről való pénzkiutalás is hasonlóan időigényes szokott lenni.)

Piszkos bitcoint ne vigyél nekik

Egy Youtube-videó szerint a SteathEX már régi motoros a kriptós szakmában, 2018 óta működik, de egyik menedzsere azt mondta, eddig nem reklámozta magát eléggé. A titkosított pénzküldésre is alkalmas Monero rendszer érméjének (XMR) például fontos piaca, számos más kriptóra lehet átváltani a monero-t. Attól azonban nem kell tartani hogy feketelistán lévő, bűncselekményből származó érméket veszünk.

Bár nincsen nálunk ügyfélazonosítás, piszkos bitcoint és piszkos monerót nem váltunk át, automatikus rendszer figyeli és szűri ki a valóban nem tiszta forrásból származó érméket – hangzott el az interjúban.

Mobilalkalmazásuk is van

A StealthEX rendelkezik androidos mobilalkalmazással is, ami a kripovaluta-szektorban még nem általános. Itt pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat találjuk meg, mint a weboldalukon, nagyon hasonló a felhasználói felület is.

A StealthEX azt írja, hogy különböző kereskedési platformok (a CEX-ek és a DEX-ek) likviditását kombinálják. Tulajdonképpen ezért van ilyen nagy választék a különböző devizákból és mindenféle menő cross-chain csereopciókból.

Hol van a StealthEX a slágerlistákon?

Az interneten gyakoriak az értékelések, listák mindenféléről, a legfontosabb vitaminoktól kezdve a legjobb városokon át a legjobb pénzváltókig. A StealthEX is ismert a listázók számára, a HedgewithCrypto listáján például a kilencedik, a Think Maverick szerint pedig a negyedik legjobb váltó. A CoinCodeCap nem számoz, de nála a harmadik a felsorolásban.

Összefoglalás: Mit tud a StealthEX?

A StealthEX az ígéretét beváltotta, gyors, diszkrét, kényelmes és egyszerű is. Dicséretes a mobiltelefon-alkalmazás léte is. Magyarországi szemszögből hátrány lehet, hogy a weboldal jelenleg csak angolul és portugálul működik

Pozitív, hogy olyan széles a támogatott kriptoeszközök köre, bár kártyával csak néhány alapvető érmét lehet venni, amit azután másokra kell átváltani, ha többféle “altcoinnal” akarunk foglalkozni. Az egyik komolyabb elemzés a szolgáltatásról dicsérik a cég ügyfélszolgálatát is.

Kapcsolódó cikkeink: