Sürgős újraindításra szorul a Bitcoin tesztnet, mondja egy szakértő

Jameson Lopp, a Casa letétkezelő vállalat társalapítója szerint a Bitcoin legnépszerűbb teszthálózatának újraindításra van szüksége a “block storm”-ok és az opportunista projektek miatt, amelyek díjat számítanak fel a teszt-Bitcoinért (TBTC). James Lopp felhívja a figyelmet arra, hogy a teszthálózat így nem képes ingyenesen szolgálni a fejlesztőket.

Miért szükséges az újraindítás?

A Bitcoin teszthálózata – amelyet általában a fejlesztők ingyenesen használnak új projektek és funkciók tesztelésére – “block storm”-okkal küszködik. Ezek olyan események, amikor a teszthálózat egyetlen nap alatt több mint 10 000 blokkot hoz létre. Ez sokkal több, mint a fő Bitcoin hálózat napi átlagosan 144 blokkja.

A teszthálózat jelenlegi blokkmagassága már elérte a 2 811 000-et, ami 2061-nek felel meg a fő Bitcoin hálózat blokkjaihoz viszonyítva. Ez a hatalmas blokkmagasság azzal jár, hogy a tesztbányászoknak szánt jutalmak majdnem nullára csökkentek, így az új tokeneket tesztelni kívánó fejlesztők számára a hálózat szinte használhatatlan.

A Testnet kihasználása

Jameson Lopp felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos projektek kihasználják a TBTC szűkösségét, és megpróbálják eladni azt, mintha értékkel bírna. Példaként egy Bitcoin-alapú Layer-2 hálózatot, a SatoshiVM-et említi, amely airdropok útján osztja szét a teszt-Bitcoint a felhasználók között. Hasonló módon kritizálja a MotoSwap DEX-et és a Buy Testnet bróker céget, mert eladják az értékkel nem bíró a teszt-tokeneket a felhasználóknak.

Újraindítás és jövőbeli javaslatok

Lopp szerint a teszthálózatot újra kell indítani, hogy ingyenes maradjon a fejlesztők számára. „Fontos, hogy minden teszthálózatot támogató tárca feltüntesse, hogy a teszt érméknek nincs valódi értéke!” – hangsúlyozta. Lopp szerint a probléma megoldására a legjobb megoldás egy „rendszeres újraindítási kultúra” kialakítása, és arra ösztönzi a Bitcoin fejlesztőket, hogy térjenek át az új “testnet4” infrastruktúrára.