Svájc a meglévő szabályozások módosításával alkalmazkodik a kriptovalutákhoz

A svájci Szövetségi Gyűlés március 20-án hagyott jóvá egy új határozatot, amely arra utasítja az ország vezető végrehajtó testületét, hogy a meglévő szabályozásokat azok módosításával tegye érvényessé a kriptovalutákra is. A közlemény szerint a Szövetségi Tanács lesz felelős azért, hogy a törvényszéki és adminisztratív hatóságok jogkörét kibővítse.

A Giovanni Merlini képviselő által bemutatott határozat elsődleges célja, hogy segítsen bezárni a svájci kormány által hagyott kiskapukat, amelyek Merlini szerint, kriptovaluták formájában zsarolásra és pénzmosásra is alkalmasak. A határozat elfogadtatásával és a meglévő törvények módosításával azt reméli, hogy tisztázásra kerülnek a kriptovaluta-tőzsdéket érintő szabályozások és végre valahára egyértelmű joghatóságot kap a svájci pénzügyi szabályozó (FINMA) a kriptotőzsdék felett.

Habár elsőre úgy néz ki, mintha a már meglévő törvényeket próbálnák meg ráerőltetni a pénzügytechnológiai innovációra, ez koránt sincs így. A svájci Szövetségi Tanács már 2018 decemberében is tett egy hasonló javaslatot, amely azt sugallja, hogy a kormányzat kedvezően és rugalmasan igyekszik hozzáállni a témához. A decemberi javaslat szintén azt célozta, hogy a meglévő pénzügyi törvényeket igazítsák az elosztott főkönyvi technológiákhoz. A Szövetségi Tanács abban reménykedik a javaslat megtételével, hogy ezzel olyan jogbiztonságot nyújtanak a svájci kriptovállalkozásoknak, ami erősíteni fogja Svájc vezető szerepéhez az iparágban.

A kriptók számára kedvező törvénymódosításokon túl a törvény prioritást szentel a pénzmosás elleni törvényeknek, konkrétan azok szigorításának. Erre a Szövetségi Tanács a svájci Szövetségi Pénzminisztériumot kérte fel, hogy végezzék el a szükséges kutatásokat arra keresve a választ, hogy érdemes-e módosítani az ország pénzmosás elleni törvényeit az ICO-k és a kriptók miatt.

Miközben a svájci kormány most kezd belelendülni csak a szektor szabályozásába, az ország pénzügyi és kereskedelmi vállalatai már keményen dolgoznak a kriptobarát környezetet kialakításán. Kiváló példa erre Svájc vezető e-kereskedelmi vállalata, a Digitec Galaxus AG, amely bejelentette, hogy a Digitec és Galaxus webáruházaikban 10 különböző kriptovalutában is lehet fizetni. Pár héttel korábban pedig a Swissquote bróker és online bank mutatta be letétkezelő szolgáltatásait. A bróker állítólag atombiztos hegyvidéki katonai bunkerekben tervezi üzemeltetni a kriptotárcákat futtató szerverparkjait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük