Svájc legnagyobb bankja bevezeti a kriptovaluta kereskedést

Zug, St. Gallen és Luzern kantonális bankjai már hat hónapja kínálnak különféle kriptovaluta szolgáltatásokat. Hamarosan azonban az elefánt is beléphet a szobába. A Zürichi Kantonális Bank (Zücher Kantonalbank, ZKB) már dolgozik a Bitcoin és Ethereum kereskedésére vonatkozó ajánlatok előkészítésén.

Mindkét kriptovaluta tegnap este jelent meg a ZKB mobilalkalmazásának kereskedési szekciójában, mint új “digitális eszközök”. Az alkalmazás amerikai dollárban mutatja a historikus árfolyamalakulást. Az ügyfelek azonban nem tudnak még kereskedni a kriptovalutákkal. Ezzel a korlátozott értékpapírokhoz hasonló státuszt kapnak, amelyek csak árinformációkat tartalmaznak. Az ügyhöz közel álló források azonban megerősítették, hogy a ZKB egyre közelebb kerül a kriptokínálat elindításához. A CVJ.CH megkeresésére a sajtóosztály azonban nem erősítette meg a pletykákat. “A bank általában folyamatosan elemzi szolgáltatási és termékkínálatát, és szükség esetén a változó ügyfélkívánságokhoz és -igényekhez igazítja azokat. Az új termékekkel kapcsolatos információkat a termékbevezetés részeként közöljük.”

Egyik kantonális bank követi a másikat

A Zug Kantonális Banknál 2023. októberében történelmet írtak. A bank volt az első svájci állami intézmény, amely közvetlen hozzáférést biztosított ügyfeleinek hat különböző kriptovalutához. Az ajánlatot erős ügyfélkereslet fogadta, amint azt a ZugerKB a CVJ.CH-nak adott interjúban is megerősített. Azt is nyíltan kommunikálták, hogy más kantonális bankok is követni fogják. Aztán néhány héttel később a St. Gallen Kantonális Bank is belépett a mezőnybe. A luzerni kollégáik pedig 2024. márciusában ünnepelték a bevezetést.

“A kantonális bankok laza kapcsolatban állnak egymással. Meggyőződésem, hogy más intézmények is csatlakozni fognak a digitális eszközök kereskedéséhez. Nem akarok spekulálni arról, hogy mikor és milyen formában fognak ezek az ajánlatok piacra kerülni. Öt év múlva valószínűleg még nem minden kantonális bank fog kriptobefektetéseket kínálni, de az LUKB és az SGKB mellett biztosan nem mi leszünk az egyetlenek, akik digitális eszközökbe történő befektetéseket kínálnak majd.” – nyilatkozta Jan Damrau, a Zug Kantonális Bank vállalatirányítási osztályának vezetője

Jól értesült források szerint tíz állami bank állítólag saját kriptotermékek bevezetésének küszöbén áll – jelentette két hete a Finanz und Wirtschaft. Ez azt jelenti, hogy a kantonális bankok több mint fele foglalkozik a témával. Az elefánt a szobában a Zürichi Kantonális Bank. A 200 milliárd svájci frank (CHF) összvagyonával a bank kezeli messze a legtöbb pénzt Svájc állami tulajdonú bankjai közül. Maga a ZKB soha nem adott tájékoztatást egy tervezett kriptokibocsátásról. A szektor képviselőivel folytatott különböző beszélgetések azonban megerősítették a gyanút. A legnagyobb ismeretlen tényező azonban továbbra is a hivatalos kibocsátás időpontja.

A verseny fokozódik

Más svájci pénzintézetek is pozicionálják magukat. A kantonális bankok mellett a PostFinance idén februárban indította el kriptokínálatát. Az élénk ügyfélérdeklődés motivációként szolgál. A PostFinance 2019 óta több mint 1 milliárd svájci franknyi kiáramlást regisztrált a kriptotőzsdék felé. Az olyan úttörők, mint a Swissquote részesültek ezekből a kiáramlásokból. Ha a vállalatok meg akarják tartani ezeket az ügyfeleket, saját kriptoajánlatra van szükségük.

Más bankok továbbra is kissé óvatosabbak. Különösen a UBS, amely aligha szól egy pozitív szót is az eszközosztályról. Mindazonáltal a digitális eszközökkel kapcsolatos kísérleti projektek gyorsan haladnak Svájcban. A Svájci Nemzeti Bankon (SNB) kívül az UBS, a ZKB, a Commerzbank, a Hypothekarbank Lenzburg, valamint a Vaud és Basel kantonális bankok is részt vesznek a “Helvetia III” CBDC projektben.