Svájc népszavazást tart arról, hogy alkotmányba foglalják a készpénz használatához való jogot

A svájci kormány hamarosan népszavazást tart arról, hogy az ország alkotmányba foglalja-e a készpénz használatához való jogot. Egy civil szervezet több, mint 100 000 aláírást gyűjtött a kezdeményezés támogatására, melyről így referendumot kell kiírnia a jogalkotónak. 

Az aláírásgyűjtést a Svájci Szabadság Mozgalom szervezte, ugyanis aggodalommal figyelik, hogy a digitális fizetési megoldások egyre nagyobb arányban szorítják ki a készpénzt mindennapi életükből. Richard Koller, a szervezet elnöke szerint a digitális megoldások térhódítása csak úgy állítható meg, ha az alkotmány megvédi a készpénz létjogosultságát, és ezáltal az állampolgárok jogát a szabad pénzforgalomra.

Az állampolgárok aggodalma egyébként sem a nyilvános adatok, sem a kormány és a jegybank kommunikációja alapján nem tűnik megalapozottnak, ugyanis sem a svájci kormánynak, sem a központi banknak nincs szándékában a készpénz elhagyása. Egy 2021-es globális felmérés szerint egy főre számítva a svájci állampolgárok birtokolják a legtöbb készpénzt a világon.

Az aláírásokat gyűjtő Svájci Szabadság Mozgalom legfőbb aggodalma a digitális fizetésekkel kapcsolatban az, hogy az új fizetési technológiákat az állami szervek az állampolgárok megfigyelésére használhatják fel. A szervezet azt szeretné, ha a központi bank és a kormány készpénzkezelését szabályozó törvényhez egy olyan záradékot csatolnának, amely biztosítaná, hogy mindig elegendő mennyiségű bankjegy és érme legyen forgalomban.

A kormány és a jegybank támogatólag lép fel

Eközben a tisztviselők attól tartanak, hogy a digitális fizetések növekedése egy lefelé menő spirálba taszítja a készpénzhasználatot. Martin Schlegel, a Svájci Nemzeti Bank alelnöke 2022 novemberében tartott beszédében kijelentette, hogy „a készpénz egy jól működő rendszer, de nem szabad természetesnek venni a létezését.”

„Ugyanakkor kockázatokat látunk a készpénz nélküli fizetési módok felé történő erőteljes elmozdulásban is. A készpénzhasználat csökkenése gazdasági nyomást gyakorol a teljes készpénz infrastruktúrára” – mondta.

A svájci kormány összességében pozitívan reagált a népszavazási kezdeményezésre: „A Szövetségi Tanács elismeri a készpénz fontosságát a gazdaság és a társadalom számára” – áll a közleményben. A kormány „készen áll arra, hogy ezeket az aggályokat a törvények szintjéről felemelje az alkotmány szintjére, és megerősítse a készpénz fontosságát”.

A készpénznek számos előnye van: egyrészt egyszerű és áttekinthető, könnyen ellenőrizhető a kiadások szempontjából. Másrészt mindenki számára könnyen használható, és nem igényel különösebb digitális ismereteket vagy eszközöket. Harmadrészt a készpénzhasználat során nem kell személyes adatokat kiszolgáltatni az államnak, vagy bármilyen harmadik félnek, épp az ellenkezője igaz a CBDC-kre, amely több országban váltott ki ellenérzést az állampolgárokból.