Egy svájci bank megnyitja kapuit a kriptovaluták és a Web3 előtt

A zürichi székhelyű Relio bank bejelentette, hogy hivatalosan is kriptobarát lett, és megnyitotta virtuális kapuit a Web3 vállalkozások felé.

A bank hivatalos LinkedIn profilján közzétett közleményben azt írták, hogy a mostantól a web3 cégek is nyithatnak náluk svájci IBAN-nal rendelkező fiat fizetési számlákat. A pénzintézet teljesen digitális, a FINMA által szabályozott zökkenőmentes megoldást tud nyújtani mindazoknak, akik blokklánccal, kriptovalutákkal vagy a web3 tágabb ökoszisztémájával dolgoznak.

A Relio szakít a hagyományokkal

Bár Zürichben van a székhelye, a Relio mégsem számít hagyományos banknak: valójában teljesen digitálisan működik. A céget 2020 decemberében indította Lav Odorovic, a német Penta bank alapítója azzal a céllal, hogy elősegítse a digitalizációt a svájci pénzügyi szektorban.

A Relio a digitális üzleti számlák tipikus előnyeit kínálja az olyan összetettebb működésű vállalatok számára is, amelyek teljesen személyre szabott megközelítést igényelnek. A Svájci Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság (FINMA) fintech engedélyével rendelkezik, és az ügyfélalapokat a Svájci Nemzeti Banknál helyezi el.

A cég befektetői között szerepel a Six Fintech Ventures is, a zürichi tőzsdét irányító SIX csoport leányvállalata, amely kifejezetten kockázati tőkébe fektet be. A cég további befektetői közé tartozik a TX Group, Svájc legnagyobb kiadója, és a High-Tech Gründerfonds (HTGF), az egyik legnagyobb német technológiai kockázati tőke alap.

A digitális számlákat kínáló Relio esetében szinte magától értetődő, hogy megnyitja kapuit a kripto, blokklánc és web3 szektorok előtt is. A bank által kínált szolgáltatások között szerepel a devizaváltás és a nemzetközi átutalások is, amely területen a kriptovaluták különösen hasznosak lehetnek. Az összetettebb vállalati esetekre kínált egyedi megoldásai közül néhány pedig a kriptón és blokklánc technológián alapuló megoldások számára is hasznos lehet.

Svájc, a kripto szektor európai melegágya

Jelenleg Svájc tekinthető Európa legkriptobarátabb országának, olyannyira, hogy sok kriptovaluta cég ott találta meg fizikai székhelyét is. Ennek ellenére még mindig csak néhány svájci bank kínál üzleti számlát a Web3/kripto/blokklánc szektor ügyfeleinek, mert gyakran nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel az onboarding és a monitorozás területén.

A Relio ezt a problémát az USP-vel, saját megfelelőségi technológiai stackjével oldja meg, amely a tevékenységek automatizálásához rendkívül jól hasznosítható. Így csökkentheti az időt és a bonyodalmakat azoknál a cégeknél is, amelyek különösen időérzékenyek, és nagy kockázatokkal operálnak, így például a kripto területén működőknél is.

Lav Odorovic, a Relio vezérigazgatója a következőket fűzte hozzá mindehhez: „Jelentős keresletet tapasztalunk a Web3 szegmensből az ügyfélcsatornánkban. Az erős megfelelésre és az AML képességeinkre versenyelőnyünkként támaszkodva logikus volt kiterjeszteni ajánlatunkat erre az ügyfélkörre is. Ebből a célból jelentős mértékben befektettünk a technológiába, hogy a bürokráciát csökkentve megfelelő módon szolgálhassuk ki a Web3 iparágat.”