Svájci jegybank nem örül, ha a Bitcoin a valutatartalék része lesz

A svájci központi bank vezetője aggodalmát fejezte ki a jegybanki Bitcoin valutatartalékok megjelenésével kapcsolatban.

A Svájci Nemzeti Bank elnöke fenntartásait fejezte ki a jegybanki Bitcoin valutatartalékok kapcsán. Kijelentette, hogy még nem született ugyan döntés a Bitcoinba történő befektetésről, de fontosnak tartja kiemelni annak szükségességét, hogy a valutatartalékoknak likvideknek, fenntarthatóknak és könnyen kereskedhetőnek kell lenniük. Mert csak ez segítheti elő a felhasználásukat a nemzetközi fizetésekben.

A svájci központi bank a Bitcoin valutatartalékok ellen van

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke, Thomas Jordan szkepticizmusát fejezte ki a jegybank pénteki éves közgyűlésén azzal kapcsolatban, hogy az SNB bitcoinokat vásároljon a jövőben. Ez a kijelentés a folyamatos nyomás közepette érkezett, mert a jegybankot egyre jobban nyomás alá akarják helyezni, annak érdekében, hogy módosítsák a svájci jogszabályokat, lehetővé téve a kriptovalutáknak az ország valutatartalékaiba való felvételét.

Jordan megjegyezte, hogy a Bitcoin hozzáadása a nemzeti valutatartalékhoz potenciális árnyoldalakkal járhatnak. Például megnövekedett szén-dioxid-kibocsátással. Ezután kiemelte a bitcoin-bányászattal és tranzakciókkal kapcsolatos energiafogyasztást. A találkozón elmondta:

Még nem döntöttük el, hogy akarunk-e bitcoinba fektetni – valójában egy jó ok miatt. A valutatartalékok a nemzetközi fizetések része, ezért likvid eszközöket kell tartalmazniuk. Fenntarthatónak kell lenniük. Tudnunk kell őket eladni és megvenni is.

A Svájci Nemzeti Bank tartalékeszközei jelenleg aranyat, devizákat, kötvényeket és részvényeket is magukba foglalnak.

Módosítanák akár az alkotmányt is Svájcban

A kriptovaluták szószólója, Yves Bennaïm által vezetett lobbicsoport javaslatot kezdeményezett egy alkotmányos cikk finom, de jelentős módosítására. Jelenleg a cikk azt állítja, hogy a Svájci Nemzeti Bank tartalékainak “egy részét aranyban” tartják. A javasolt változtatás szerint a valutatartalékot „aranyban és bitcoinban” tárolnák.

Luzius Meisser, a Bitcoin Suisse kriptovaluta bróker bírálta a svájci központi bankot, amiért jelentős veszteségeket szenvedett külföldi államkötvényekbe történő befektetései során. Egyben utalt arra, hogy a bitcoinba történő befektetés jelentős nyereséget hozhatott volna.

Mind Bennaïm, mind Meisser azzal érvelt, hogy a BTC bevonásával a jegybanki devizatartalékba Svájc jelezné az Európai Központi Banktól (EKB) való függetlenségét, hangsúlyozva, hogy egy ilyen lépés erősítené az ország semlegességét, ugyanakkor diverzifikálná a svájci jegybank befektetési portfólióját.