Egy újabb német bank vezet be kriptovaluta szolgáltatásokat

Ha a globális pénzügyi innovációkra gondolunk, általában nem Németország az első ország, amely eszünkbe jut. A küszködő feldolgozóipar és a zűrös politikai viszonyok mellett Európa legnagyobb gazdasága a konzervatív és merev pénzügyi szektoráról is ismert, amelyet inkább a bankok, semmint a piacok uralnak. Ezért némileg meglepő, hogy a német bankok egy teljesen új típusú piac felfedezésében álltak az élre Európában.

Múlt héten a német Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) ugyanis bejelentette, hogy még ebben az évben kriptovásárlási és letétkezelési szolgáltatásokat indít partnerségben a Bitpanda osztrák platformmal.

Az LBBW Németország legnagyobb szövetségi bankja, amely egyfajta takarékintézetként működik, és ezek általában legalább részben állami tulajdonban vannak. Ahogy a nevük is jelzi, a takarékintézetek a legkonzervatívabb intézmények közé tartoznak egy amúgy is konzervatív területen, ugyanis a szervezet működésében a hangsúly stabilitáson van, ami talán még a profitnál is fontosabb szempont.

A LBBW 1999-ben jött létre egy fúzió eredményeként, de a bank története egészen 1818-ig nyúlik vissza. Annak ellenére, hogy az LBBW a németorzsági Baden-Württemberg tartomány, a Baden-Württembergi Takarékpénztárszövetség és Stuttgart város tulajdonában van, jellemzően agresszívabb és innovatívabb, mint sok versenytársa. Annak ellenére, hogy a bank a német kötvénypiac egyik legnagyobb szereplője, és Németország egyik legnagyobb ingatlanhitelezője, ennek ellenére mégis magas adósminősítéssel büszkélkedhet.

Ez a bank most olyan digitális eszközökhöz kínál majd hozzáférést a vállalati ügyfeleinek, amelyeket a sokkal agresszívebb, állítólagosan előremutatóbb joghatóságok sokkal agresszívabb bankjainak vezetői “szemétnek” és más kevésbé kedves leírásokkal jellemezték ezeket korábban.

Ami még meglepőbb az a bejelentésben használt nyelvezet. Jürgen Harengel, az LBBW vállalati bankjának COO-ja a következőképpen nyilatkozott:

“Vállalati ügyfeleink részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a digitális eszközök iránt. Meggyőződésünk, hogy a kriptoeszközök további üzleti modellek építőköveként fognak meghonosodni”.

Mit lát a LBBW a kriptoszektorban?

Németországban a pénzügyi szektort inkább a bankok, semmint a piacok uralják, és az ultrakonzervatív állami tulajdonú takarékpénztárak igen nagy szerepet játszanak ebben. A vállalati finanszírozásban sokkal inkább a hitelek dominálnak, nem pedig a kötvények vagy a részvények. Ez azt jelenti, hogy a német bankok mélyebben beágyazódtak a vállalati tevékenységbe, mint például az amerikai nagybankok.

Ezzel elérkeztünk az LBBW valószínűsíthető motivációjához. Hosszabb távon gondolkodva a bankot nem annyira a kriptokereskedés érdekli és nem is a tokenek hasznossága. Hanem inkább az, hogy ez mit jelenthet vállalati ügyfelei számára.

Az LBBW az elmúlt években az innováció egyik úttörője volt. Még 2019-ben az LBBW egyike volt a Marco Polo elosztott főkönyvi kereskedelmi finanszírozási megoldás korai résztvevőinek. 2022-ben az elsők között bocsátott ki digitális értékpapírokat a Deutsche Börse D7 kereskedési platformján. Tavaly a bank befektetett a DekaBank által kifejlesztett SWIAT tokenizációs hálózatba is. Idén az LBBW az EKB nagykereskedelmi DLT-tesztelésének egyik első résztvevője lesz.

Az LBBW tehát aktívan vizsgálja a vállalati blokklánc alkalmazásokat és azok használhatóságát. Úgy tűnik felismerte, hogy ezekhez tokenekre lesz szükség. Ennek megfelelően valószínűleg egy aktív tokencsere-platformot akar létrehozni és működtetni, amikor a tokenkibocsátás egyre gyakoribbá válik a vállalati blokklánc alkalmazásokat fejlesztő vállalkozások körében.

Valószínűleg lát némi keresletet a vállalati ügyfelek részéről a BTC, ETH és más likvid kriptoeszközök iránt. De nem ez tűnik itt az igazi célnak. Inkább, hogy az LBBW készül egy tokenizált üzleti világra, amelyben az érték inkább a funkcióról szól, és nem a formáról, és a likviditás többet számít, mint az árfolyam-emelkedés.

Ez tehát rávilágít arra is, hogy a kriptopiacok nem csak a portfóliódisztribúcióról és a szép tőkenyereségről szólnak. A kriptopiacok a hatékonyabb elosztásról, az elszámoltathatóságról és a rugalmasságról is szólnak.