Új lendületet kapott a kínlódó svájci magánbank

A Maerki Baumann svájci magánbank hirtelen a semmiből 400 új ügyfelet szedett össze miután a bank nyitni kezdett a blokklánc technológiai ipar startupjaira.

A Swiss Info augusztus 22-én közölt egy cikket a 8.2 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont kezelő magánbankról, ami az erős piaci verseny és a svájci banktitok feloldását különösen megszenvedte. Azóta viszont fordult a kocka miután a bank Svájcban másodikként hajlandó fogadni  az országban működő több száz kriptovállalkozást, ICO-t és blokklánc projekteket ügyfélként.

A kriptocégek magánbankja szerepre pályázik a Maerki Baumann

A svájci magánbank vezérigazgatója, Stephen Zwahlen, a Swiss Info interjújában elmondta, azzal, hogy a bankja elfogad kriptovaluta letéteket is egy drámai, de szükséges lépés volt a bank túlélése érdekében:

“Hagyományos üzletünkben általában minden ügyfelünk után futnunk kell. […] Meglehetősen ritka, hogy az ügyfelek csak úgy bekopogtatnak az ajtónkon. Hirtelen 400 ügyfél akart beszélni velünk. Mégpedig pontosan olyan emberek, akik eléréséért tíz évig küzdöttünk […]. Általában 30 és 40 év közöttiek átlagon felül képzettek, vállalkozói mentalitással.”

Zwahlen célja, hogy a Maerki Baumann a “svájci kriptoaréna privát bankjává váljon”.

“Nem jó, hogy az innovatív svájci vállalatoknak Liechtensteinbe kell menniük vállalati banki szolgáltatásokért” – mondta. “Sokuk nagyszerű lehetőséget nyújt a pénzügyi központunk továbbfejlesztésére.”

Elsődleges feladatként a vállalati bankszámlák, kriptovaluta letétek kezelését és ICO/STO/IEO tanácsadói szerepet kíván betölteni a magánbank. 2020-ra már kiszervezett kriptopénz tárolást és kereskedelmi funkciókat is be kíván tölteni.

A kriptobankolás a jövőben túlszárnyalja a hagyományos banki tevékenységet

A Maerki Baumann kriptocéges üzletágának harmadik szakasza az lesz, hogy tanácsadási és vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtson azoknak a magánbanki ügyfeleknek, akik új digitális eszközökbe, például tokenesített részvényekbe szeretnének befektetni. Várakozása szerint a bankár nagy keresletre és még nagyobb profitokra az új területen:

“Arra számítanék, hogy az idő múlásával a digitális eszközök, mint a kriptovaluta/blokklánc, még nagyobb jelentőséget kap, mint a hagyományos magánbanki üzletágunk, különösen az eszköznövekedés perspektívájából.”

A bank elköteleződése a kriptocégek irányába óriási fejlődés, mivel a szektor vállalkozásai gyakran nehezen, vagy egyáltalán nem képesek banki szolgáltatásokat igénybe venni. A helyzet Magyarországon hatványozottan jellemző. Mindenesetre a bankár azt hozzátette, hogy a letétkezelést és a bitcoin elfogadását közvetlenül nem tervezik, és helyette kiszervezi a kereskedéssel és elszámolással egyetemben.

2018. nyarán a Hypothekarbank Lenzburg volt az első svájci bank, amely vállalati számlákat kezdett kínálni a blockchain és kriptovalutákkal kapcsolatos fintech cégek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük