A svéd központi bank elnöke a Bitcoin ellen dolgozik

A svéd központi bank elnöke még a jelenlegi rekordárfolyam mellett is óvatosságra int a Bitcoin kereskedéséből származó lehetséges veszteségek miatt.

A központi bank elnöke a Bitcoin ellen tette le voksát

A bitcoin árfolyama jelenleg felfelé halad. A minden idők legmagasabb árfolyam elérése után a Svéd Központi Bank elnöke azonban még mindig aggodalmát fejezte ki a Bitcoin kereskedésének lehetséges kockázatai miatt. A Bloomberg jelentése szerint a Riksbank, a svéd központi bank a Bitcoin ellen van. A bank kormányzója, Erik Thedeen célja, hogy a Bitcoint távol tartsa az ország pénzügyi rendszerétől.

Erik Thedeen a parlamenti monetáris politikával foglalkozó bizottságának keddi ülését követően azt mondta újságíróknak:

“A lehető legkevesebb Bitcoint akarom látni a svéd pénzügyi rendszerben. A valóságban ez pusztán spekuláción alapul, egy olyan eszköz, amelyet nem lehet valós alapokon értékelni.”

Svédország zavaros kriptovaluta törvényei

A Riksbank kormányzójának megjegyzései annak ellenére érkeznek, hogy az országban jelenleg körülbelül 5 millió ember fektet be aktívan kriptovalutákba. Sok svéd hatóság újra és újra megosztja sokszor zavaros álláspontját amit a kriptopiacokon képviselnek. A jelentések kiemelik, hogy a Finansinspektionen, a svéd pénzügyi felügyelet kijelentette, hogy a kriptovalutákba való befektetés a legtöbb fogyasztó számára alkalmatlan, mivel problémás, hogy nem lehetetlen hitelesen értékelni.

A Riksbank, Svédország központi bankja azonban korábban már kijelentette, hogy elismeri a kriptovaluták lehetséges előnyeit. Annak érdekében, hogy Svédország a digitális valuták fejlesztésének központja legyen, a Riksbank azt kérte a svéd parlamenttől, hogy 30 millió svéd koronát, azaz körülbelül 3,1 millió dollárt különítsen el öt évre erre a célra.

A Svédországban tehát kriptovaluták jogi helyzete zavaros. Az, hogy a Bitcoin több előnyt kínál-e, mint hátrányt, továbbra is vita tárgya Svédország különböző kormányzati szervei között. Mindazonáltal az nem vitatható, hogy a svéd közvélemény már eddig is legitim eszközként és hosszú távú előnyökkel járó technológiaként fogadta el a kriptovalutákat.