Enged a szabályozói nyomásnak az eToro amerikai leányvállalata

Nem nyithatnak új Algorand, Decentraland, Dash és Polygon kriptodeviza pozíciókat az eToro US befektetési platformot használó amerikai ügyfelek. Az amerikai szabályozó hatóságok célkeresztjébe került projekteket már le is vette az eToro a kereskedhető eszközök listájáról.

Az eToro US Twitteren magyarázta el a kriptókkal kapcsolatos hozzáállását, és nyugtatta meg a felhasználókat, hogy a cég továbbra is támogatja a kriptoeszközöket és fontosnak tartja, hogy a hozzáférést biztosítson a különböző eszközosztályokhoz, ideértve a részvényeket, ETF-eket és opciókat is. Azt is kifejtették, hogy világszerte elkötelezettek a szabályozó hatóságokkal való szoros együttműködés mellett annak érdekében, hogy alakítsák a kriptopiac jövőjét és elősegítsék az átlagos befektetők hozzáférését.

A mostani intézkedés azután történt, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) szerint a Polygon (MATIC), az Algorand (ALGO), a Decentraland (MANA) és a Dash nem regisztrált értékpapírnak minősülnek, ezért a szabályozó jogi lépést tesz az érmék kibocsátói és forgalmazói ellen.

A múlt héten a SEC beperelte a Binance-t a “szövetségi értékpapírtörvények kirívó figyelmen kívül hagyása” miatt, és 13 vádpontot fogalmazott meg, beleértve a be nem jegyzett tőzsde üzemeltetését is. A SEC szerint a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) és a Binance tudatában voltak annak, hogy a Binance.com platform megsérti az amerikai törvényeket. A következő napon a SEC beperelte a Coinbase-t is arra hivatkozva, hogy a cég sem tőzsdéként, sem brókerként vagy elszámolóházként nincs bejegyezve.

A kiadott eToro US közlemény alatt egy Twitter-felhasználó megkérdezte, hogy bevezetik-e újra az XRP-t, ha a SEC elveszíti a pert, és nem sikerül bebizonyítani, hogy értékpapírnak minősül. A cég tájékoztatása szerint figyelemmel követik a fejleményeket: “Tudjuk, hogy sok embert érdekel az eToro közösségében, és folyamatosan értékeljük a szabályozási környezetet az új fejlesztések érdekében. Nem tudunk konkrét intézkedést garantálni, de nagyon figyelünk, és tájékoztatni fogjuk a felhasználókat minden változásról!”

Az XRP-t kibocsátó Ripple-t 2020-ban perelte be a SEC szintén nem regisztrált értékpapír kibocsátása, illetve illegális betétgyűjtés miatt.. Az ügyben Brad Garlinghouse vezérigazgatót és Christian Larsen társalapítót is beperelték. Az évek óta zajló perben várhatóan hamarosan bírósági döntés születik arról, hogy az XRP értékpapírnak minősül-e.