A szabályozott határidősök legitimálják a kriptókat, véli a CFTC elnöke

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) elnöke úgy véli, hogy a szabályozott természetű bitcoin határidős termékek meghozzák a piac bizalmát a kriptovaluták iránt.

Heath Tarbert elnök a Cheddarnak nyilatkozta, hogy az ügynökség feladata, hogy segítse egy jól funkcionáló, szabályozott bitcoin határidős piac megteremtését, hogy a befektetők jobb ár-felfedezést, fedezeti megoldást és kockázatkezelést kapjanak.

“Azáltal, hogy lehetővé tesszük megjelenését a CFTC világában”, a befektetők könnyebben hozzáférhetnek a megbízható és szabályozott pénzügyi termékekhez, ezzel is javítva az eszközosztályba vetett általános bizalmat. “Véleményem szerint hozzájárul a [digitális eszközök] legitimálásához és likviditásnövekedéshez.”

A kriptovaluta határidős piac dinamikusan növekszik. Ugyan továbbra is a szabályozatlan tőzsdék adják a volumen jelentős részét, de az olyan tradicionális pénzügyi szektorból érkező vállalatok, mint a CME és a Bakkt szabályozott termékeivel megjelentek a biztonságosabb alternatívák. A Bakkt bitcoin elszámolású határidős terméke múlt év szeptemberben indult és langyos kezdés után egyre nagyon kereskedési volument bonyolít le. A CME dollár elszámolásúja pedig még 2017. decemberben – a BTC árfolyam csúcson indult – és azóta is fut. A CME eközben a Binance-vel együtt már szemet vetett egy másik másodlagos bitcoin piacra, az opció kereskedelemre is.

Egy még novemberben publikált esszében a CFTC elnök Tarbert úgy érvelt, hogy a szabályozóknak nagyobb “elvi megközelítést” kell alkalmazniuk a kriptovaluták esetében, de közben törekedniük kell a kriptók képviselte potenciális kockázatok enyhítésére.

Ez annyit jelent, hogy a szabályozóknak ahelyett, hogy útmutatókkal és regulációkkal strapálják a vállalkozásokat, amiket szigorúan követniük kell, helyette a cégek felhatalmazást kapnak kereskedelmileg sikeres termékek kifejlesztésére mialatt megfelelnek az érvényben lévő szabályoknak.

A CFTC 2015-ben még mint árucikk kategorizálta a bitcoint, ezért is indulhatott el 2017 decemberben a CME és a Cboe szabályozott határidős terméke. Az ethert (ETH) múlt év októberben ismerte el az ügynökség árucikként miután sikerült tisztázni a kategóriáját az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC), ami sokáig értékpapírként kezelte azt.

Arra a Cheddar kérdése, hogy vajon követhetik-e más altcoinok is a világos állásfoglalást a CFTC részéről, az elnök annyit mondott, hogy a befektetőknek érdemes figyelni a szektorra és hogy szorosan együttműködnek a SEC-kel az altcoinok besorolását illetően.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.