Aggódnia kell a kriptovaluta közösségnek az olajár zuhanása miatt?

Az olajárak mintegy 30%-ot zuhantak hétfő reggel, ami az elmúlt 29 év legnagyobb egynapos visszaesése volt. A Brent határidős ügyletek esetében a történelem második legnagyobb hanyatlását tapasztalják az 1991. évi Öböl-háború alatt történt összeomlás után. De mit jelent ez a Bitcoin számára?

Az olaj a bizonyíték, hogy a tradicionális pénzügyek manipulálhatóbbak

Az olajpiac ismét bebizonyította, hogy a kormányok és a nemzetközi szervezetek beleüthetik az orrukat a tradicionális piacok alakulásába azáltal, hogy elmozdítják természetes fejlődésüket, és ezzel nem várt sokkot okoznak.

Szombaton Szaúd-Arábia bejelentette, hogy csökkentette hivatalos olajeladási árait, és áprilistól kezdve fokozza a termelést. Ezzel árháborút hirdetett, és így szétesett az OPEC+ szövetség, amely több mint három éven keresztül működött. Szaúd-Arábia néhány nappal azután döntött így, hogy Oroszország, a szövetség egyik legnagyobb tagja, nem volt hajlandó betartani a kartell felhívását, hogy csökkentse termelését a koronavírus következményeinek leküzdése érdekében.

Mind a Brent, mind a WTI határidős ügyletek reggel 30%-kal estek vissza. Jelenleg 36 és 33 dollár körül mozognak.

Szaúd-Arábia alacsonyabb árakkal és magasabb termeléssel áll bosszút a csökkenő olajigény ellenére a vírus kitörése közepette. A helyzet szokatlan: sok elemző arra számít, hogy az olajárak tovább csökkennek 20 dollárra.

Ed Morse, a Citigroup árucikk-fejlesztésért felelős vezető a következőt nyilatkozta:

“Emlékeim szerint ez az első alkalom, hogy egyidejűleg jelentős a túlkínálat és a keresleti sokk.”

A közelmúlt eseményei bizonyítják, hogy a világ végül is egy decentralizált gazdaság felé halad, amelyet egyetlen kormány döntése nem tud megrázni.

A Bitcoin a legnagyobb nyertes?

A Bitcoin ára január 10-e óta először esett 8.000 dollár alá, mivel az olajpiaci esés befolyásolta a befektetők étvágyát. Az olaj- és a kereskedelemfüggő országok részvénypiacai, valamint a fiatvalutái szintén összeomlottak. Ez a PlusToken tevékenységekkel együtt nyomást gyakorol a Bitcoin árára.

Az olajpiaci sokknak azonban hosszú távú következményei lesznek a politikai és gazdasági helyzetre, ami arra készteti a befektetőket, hogy olyan biztonságos menedéket válasszanak, mint a Bitcoin.

Oroszország meg akarta őrizni gazdasági növekedését azzal, hogy megtagadta a termelés csökkentését a múlt héten, de Szaúd-Arábia be akarja bizonyítani, hogy rendelkezik elég tőkével ahhoz, hogy megbüntesse. Utoljára, amikor az olajpiac ennyire összeomlott, a Szovjetunió szétbontásra került. Ez egy jel Vlagyimir Putyinnak? Az orosz elnök az alkotmány megváltoztatását tervezi annak érdekében, hogy továbbra is fenntartsa a hatalmát. Szaúd-Arábiának azonban más tervei vannak Putyin számára, aki támogatta riválisát, Bassár el-Aszádot, Szíria elnökét.

A világgazdaság jelentős változásokat fog megtapasztalni, és a Bitcoin a legbiztonságosabb menedék ebben a pillanatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük