Orwell felé szabadon… Személyes okmányokat kellene felmutatni a közösségi médiák használatához

Az ausztrál kormány egy százpontos törvényjavaslatokat dolgozott ki, mellyel előírnák az állampolgároknak, hogy legalább két személyazonosító okmányt kelljen felmutatniuk ahhoz, hogy bármiféle közösségi média platformot használhassanak. Szerintük így az „online zaklatás könnyebben orvosolhatóvá válna”, de vajon valóban ez áll a háttérben, vagy a kormány egyszerűen csak „Észak-Koreává kíván válni”?

Nem elég, hogy személyes adataink már így is szinte teljesen ki vannak szolgáltatva a különböző weboldalak és ezzel együtt a hackerek számára, most már adjuk meg az összes adatunkat a tech óriásoknak. Mert miért is ne. Végül is, csak személyazonosságunkról van szó – az meg kit érdekelne? Nos, mondjuk ki, az ausztrál kormány magasról tesz az emberek jogaira és adataik védelmére. A százpontos törvényjavaslat ugyanis előírja, hogy ha valaki bármiféle közösségi médiát merészelne használni, fel kell mutatnia legalább kettő, az „első” – születési anyakönyvi kivonat, útlevél, állampolgársági dokumentumok – és a „második” – kormány által kiállított érvényes engedély, fényképes igazolvány, orvosi feljegyzések – kategóriába tartozó dokumentumait. Ez pedig vonatkozna mind a Twitter, a Facebook, az Instagram, mind pedig az online társkereső platformokra, például a Tinder igénybevételére is.

Új felhasználófiók nyitásakor vagy a már meglévő fenntartásához mindenkinek előírná a törvény, hogy azonosítsa magát a meghatározott pontok által ugyanúgy, ahogyan egy SIM-kártya vagy egy mobiltelefon aktiválásakor” – áll a jelentésben.

Úton vagyunk Orwell felé

Mindez egyébként elviekben a családon belüli és a szexuális erőszak legyűrésére szolgálna. Azt azonban egyáltalán nem söpörhetjük a szőnyeg alá, hogy a törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a közösségi média platformoknak, ha a szükség megkívánja, a „bűnüldöző szervek és a bíróság utasítására meg kell majd adniuk a felhasználóik személyazonosságát igazoló dokumentumaikat.” Összességében tehát a közösségi média óriásai bármikor, egy csettintésre kiadhatják a személyes adatokat.

De vajon mit szólnak ehhez az ausztrál állampolgárok? Íme néhány szaftos, őszinte és nem mellesleg elgondolkodtató megjegyzés a törvényjavaslatokról:

Most már Észak-Koreává válunk? Úton vagyunk Orwell felé.”

Közösségi média menedzser vagyok és őszintén, annyit fizetést nem kapok, amennyiért hozzáférést biztosítanék az igazolványomhoz

Emily van der Nagal, a melashourne-i Monash Egyetem egyik lektora sem állta meg, hogy ne szóljon hozzá a történésekhez:

Üdv. A közösségi média kutatója vagyok, aki újra és újra azt állítja, hogy nem jó ötlet arra kényszeríteni az embereket, hogy személyi igazolványukat mutassák fel a közösségi média használatára. Ez nem oldja meg a zaklatásokat, sőt, még jobban kiszolgáltatottá fogja tenni a már eddig is fél lábon állókat” – írja tweetjében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.