Tanuljunk együtt a technikai elemzésekről a CryptoFalkával – 3. Trendek

Technikai elemzés oktatósorozatunkat az ellenállások és támaszok bemutatása után a trendek témája kerül kielemzésre!

Technikai elemzés alapok: mik is azok a trendek?

Az árak az idő előrehaladtával trendeket formálnak. A grafikonon nem csak horizontálisan (vízszintesen) húzandó támaszok alapján döntünk, hanem diagonális (átlós) támaszokkal/ellenállásokkal, más néven trendvonalakkal is számolunk.

3 típusa létezik:

A trend megállapítása az első és talán az egyik legfontosabb lépése a technikai elemzésnek, a „trend a barátod”. Ha ismerjük a jelenlegi trendet kihasználhatjuk annak adottságait és könnyebben nyithatunk sikeres pozíciókat. Pl: Bika piacon csak megalapozott esetben célszerű shortolni, vagyis a makrótrenddel ellentétesen fogadni.

Bizonyos módszerek segítségével a trendek fordulásait is lehet előre becsülni, ezek a fordulások legtöbbször az ellenállásoknál vagy támaszoknál, trendfordító alakzatoknál történnek meg.

Emelkedő trend:

Az emelkedő trendet emelkedő alj és csúcspontok sorozata alkotja. Az emelkedő aljakra húzott átlós egyenes adja az uptrendünk gerincét, az emelkedés támaszát, tehát az emelkedő trendvonalat. Minél több aljpontot tudunk összekötni a diagonális egyenessel, annál erősebb az emelkedő trendünk. Az emelkedő trendvonal letörése egy bizonyos fokú, trendfordulás eredményez.

Minél több pont illeszkedik a támaszra, annál erősebb a trendvonal, de legalább 3-4 pontnak célszerű, hogy hiteles trendvonalnak tekinthessük!

Csökkenő trend:

A csökkenő trend esetén fordított logikával gondolkodunk. Ebben az esetben csökkenő csúcsok és aljak sorozatával találjuk szemben magunkat. Ezekre a csökkenő csúcsokra húzott átlós egyenes adja nekünk a csökkenő trendvonalat, tehát az esés során elsőnek átlépendő ellenállást. Az ellenállás áttörése itt is egy bizonyos fokú trendfordulóra utal.

Oldalazó trend:

Az oldalazó trend általában egy olyan konszolidációs szakasz, ahol nem beszélhetünk csökkenő vagy növekvő alj és csúcspontok sorozatáról. Ennél a típusnál ezek a pontok ismétlődnek. Ugyanazoknál a pontoknál jelennek meg az eladók és a vevők is újra és újra. Az oldalazó trend egy közömbös trendnek tekinthető, viszont fontos megemlíteni, hogy emelkedés után pozitív, míg csökkenés után negatív jelet ad, vagyis sokszor trendfolytatást valószínűsít.

Összefoglaló:

  • A technikai elemzés első lépése a trend megállapítás lehet
  • Hogyan állapítunk meg trendet? Csúcs és alj pontok összehasonlításával
  • 3 féle trend van: csökkenő (csökkenőcsúcsok és aljak), oldalazó (vízszintes csúcsok és aljak), emelkedő (növekvő csúcsok és aljak)
  • Minél több alj vagy csúcspont alkotja a trendvonalat az annál erősebb
  • Legtöbbször nem cselekszünk trenddel ellentétesen
  • A trendünkre húzott ellenállás/támasz át vagy letörése az addig megállapított trendünk megszakításával járhat.

Az oktatósorozat korábbi részei:

01 – Gyertyák
02 – Támaszok és ellenállások

Elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/
Honlap + Privát kereskedő csoport: https://www.cryptofalka.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.