TechCrunch alapító 1.6 millió dollárért vált meg villájától egy blokklánc platform révén

Propy, a blokklánc alapú ingatlanközvetítő platform 1.6 millió dolláros San Franciscói villa eladását jelentette be, amit a kockázati tőkealap CrunchFund és TechCrunch társalapítója, Michael Arrington adott el.

Nem az első ‘killing’ a platformon, hiszen nem sokkal korábban egy 2.4 millió dolláros ingatlannak találtak gazdát a Propyn keresztül szintén San Franciscóban.

A Propy ingatlanközvetítő honlapja szerint, a platformjuk segítségével a vásárlók, eladók, ügynökeik és az escrow ügynökök 100% interneten keresztül üthetnek nyélbe ingatlanértékesítéseket. A vásárlás pénzügyi adatait, fizetési részleteket és tulajdonjogi papírokat egy megváltozhatatlan blokklánc adatbázisba töltik fel.

“A hagyományos ingatlanértékesítési folyamat nehéz és hibás. A vevők, az eladók és a szakmai támogatóik túlságosan bonyolult interakciókra kényszerülnek, amik átláthatatlan, elavult és feleslegesen hosszú folyamatot eredményeznek tele olyan kockázatokkal, mint például banki csalások, ” jegyezte meg a vásárlás kapcsán Arrington, a TechCrunch alapítója. Arrington egyébként nem sokkal korábban alapította meg legújabb kockatőke alapját 100 millió dollárral, Arrington XRP Capitalt.

“A drága ingatlanok vagy egyéb drága áruk esetében általában már rendelkeznek digitális tulajdonjoggal, ezért a blokklánc hatékonyan alkalmazható szektorban,” nyilatkozta Natalia Karayaneva CEO. „A blokklánc legfőbb hatása, amellett, hogy [digitális] pénz, hogy olyan technológiát képvisel, amely lehetővé teszi a tulajdonjog átruházását… kiigazítja az értéktranszfer teljes folyamatát, beleértve az ingatlanét is.”

A Propy még 2017-ben jelentette be az első ingatlanügyletét, majd 12 hónapra rá Vermontban a következőt. E pontig mintegy 60 ingatlantulajdoni transzfernál működtek közre, beleértve egy 17. századi olasz villa és UNESCO védett ingatlan elárverezését.

A platform egyértelműen nem a mezei lakásvásárlóknak szól, mivel a platformon keresztül értékesített ingatlanok átlagára 1.5 millió dollár és az ingatlanok értéke folyamatosan emelkedik köszönhetően a 3000 regisztrálónak.

Karayaneva szerint 2-3 éven belül az ingatlanügyletek többsége teljes mértékben digitalizált lesz. Legalábbis egyes helyeken. Cége már több kormánnyal is együttműködik a tulajdonjogok digitalizálása és blokkláncosítása érdekében.

“Nem ellenük dolgozunk. Vagy segítjük, vagy pedig kiiktatjuk őket,” nyilatkozta a kormányokról.

A Propyba beszállt az U.S. National Association of Realtors (NAR) kockatőke befektetési ága illetve 2017-ben ICO-ja során mintegy 15.5 millió dollárt gyűjtött.

Arrington korábban 60000 dollárért vásárolt apartmant Kijevben a Propy segítségével ethereumot és okosszerződést használva az ügylet lebonyolítására.

(Forrás: CoinDesk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük