A technikai elemzés két alulértékelt kriptovalutát azonosított

A volumen mértékéből adódó fokozott volatilitás és a viszonylag kisebb mennyiségű intézményi kereskedő miatt a kritpovaluták esetében gyakran alkalmazzuk a historikus árfolyamokból számolt technikai indikátorokat egy-egy befektetési döntés meghozatalához. A rövid- és hosszútávú árfolyambecslések különböző kritikus szintek vagy alakzatok azonosításával segíthetnek döntést hozni, mely projektek alulértékeltek vagy túlértékeltek egy adott pillanatban.

Az általános képet tekintve a kriptovaluta-piac hetek óta korrekciós fázisban van. Míg a Bitcoin jobbára csak oldalazik, az altcoinok jelentős értékcsökkenésen mentek keresztül. A historikus adatok alapján azonban a múltban alulértékelt projektek könnyedén felfutásnak eredhetnek, és visszaállhatnak eredeti növekedési trendjükre.

Oldalazik a kriptopiac

Ameddig a hagyományos tőzsdei indexek, mint az S&P 500 és a Nasdaq napról napra döntögetik meg történelmi csúcsaikat, addig a kriptovaluta-piac egésze 15%-os értékcsökkenésen ment keresztül 2024 március 14-e óta. Az elmúlt 3 hónapban a Bitcoin megjárta az 56 000 dollár alatti szintet is, és megpróbált – sikertelenül – 70 000 dollár felett zárni.

Május utolsó hetében a spot Ethereum ETF körüli hír rázta fel a piacot, melynek hatására a legnagyobb altcoin árfolyama közel 20%-ot emelkedett, viszont az elmúlt két hétben szinte annulálta ezt az emelkedést a piac. A kereskedési volumen azonban ismét növekedésnek indult az utóbbi időben, ez pedig arra enged következtetni, hogy a jelenleg alulértékelt fázisban lévő piac hamarosan felfutásnak eredhet. Ezt a relatív erősség index 34/100-as értéke sugallja, mely 30 alatt trendfordulót prognosztizál. Vizsgáljunk meg azonban két altcoint, mely a többihez képest sokkalta alulértékeltebb.

Avalanche (AVAX)

Az Avalanche-ökoszisztéma az egyik legkedveltebb Layer 1-es blokklánc, köszönhetően hatékonyságának és a crypto-gaming törekvéseinek. Az AVAX árfolyama a cikk írásakor 25,70 dollár, mellyel az elmúlt 3 hónap legrosszabbul teljesítő top50-es kriptovalutájának számít. Az eszköz árfolyama március közepe óta 52,86%-ot veszített értékéből, míg a Bitcoin csupán 7,3%-ot. Legfőbb konkurensei közül érdemes kiemelni az Ether-t, mely értéke 6%-ot nőtt, azonban a Solana is „csak” 21,80%-os értékcsökkenésen ment keresztül, míg az ADA is „csak” 37%-ot veszített értékéből.

Az Ethereum-killerek grafikonja, forrás: TradingView

Az AVAX azonban trendforduló előtt áll – erre enged következtetni az RSI-je 29/100-as értéke, mely alulértékelt szintre helyezi az eszközt. A mozgóátlagok erős eladási jeleni ellenére az RSI szintje és a pozitív lendületi mutatók a bikás trend átvételére utalnak. Az AVAX számára kulcsfontosságú lenne a 28 dollár körüli ellenállás megtörése és megtartása a bikás trend folytatása érdekében, mely még mindig messze van 100 dollár feletti történelmi csúcsához képest.

Starknet (STRK)

Az egyik legújabb Layer 2-es skálázási megoldás február végén indult el, ebből kifolyólag nem áll előtte több cikluson átívelő múlt. Az STRK árfolyama cikkünk írásakor 0,73 dollár, az elmúlt 3 hónapban több mint 65%-ot veszített értékéből. Az aktivitási problémákkal küzdő L2-megoldás hosszú távon elévülhetetlen szereppel rendelkezhet majd az Ethereum-ökoszisztémában, azonban egyelőre mindenben alulmarad társaival szemben. Míg a Mantle nem veszített értékéből március vége óta, a Polygon-Optimism-Arbitrum hármas natív tokenjei 40-50% közötti eséssel zárták a vizsgált időszakot.

A legnagyobb L2-es projektek grafikonja, forrás: TradingView

Ebből kifolyólag az STRK relatív erőssége jóval 30 alatt található, cikkünk írásakor 26/100, ami erős túladottságra utal. Az áremelkedés lehetőségét a Williams Percent Range -88-as értéke is megerősíti, azonban az STRK árfolyama konkrétan az első napokban történt Binance-listázás óta folyamatosan esik, az első ellenállása is, az 1,15 dollár, közel 50%-ra van a jelenlegi árfolyamtól.

Bár a kriptovaluta-piac rendkívül dinamikusan változik, erre a két eszközre érdemes lehet odafigyelni a következő időszakban. Mindenekelőtt azonban végezd el saját kutatásodat, azaz DYOR!