Egy 2017-es technikai alakzat alapján brutális árfolyam érkezhet

Az azonnali Bitcoin ETF-ek erős kereslete azt mutatja, hogy a befektetők az elkövetkező időszakban a Bitcoin felfelé ívelő kitörésére számítanak.

A kereskedők egyre izgatottabban figyelik, hogy a Bitcoin mikor törhet ki az egyre szűkülő tartományból. De ez idáig még nem történt meg. Minél tovább marad az ár a tartományon belül, annál nagyobb erő szükséges a kitöréshez. És annál nagyobbat is szólhat a kitörés.

Bitcoin árfolyam a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Robinhood (HOOD) kereskedési platform és a Bitstamp megállapodott a kriptotőzsde felvásárlásáról. A teljes egészében készpénzes tranzakció értéke 200 millió dollár, és várhatóan 2025 első felében zárul. A vállalat új termékkínálatával szeretné globálisan bővíteni kriptopiaci jelenlétét és intézményi ügyfeleket vonzani – jelentették be.

A Coinbase bevezette legújabb innovációját, a Smart Contract Walletet, amely megszünteti a gas díjakat és leegyszerűsíti a regisztrációt. A smart wallet zökkenőmentesen integrálódik a főbb alkalmazásokkal, és többféle hitelesítési módszert kínál, mint például a Face ID, ujjlenyomat ID és a Yubikey.

A Telegram új fizetési rendszert indított a digitális áruk és szolgáltatások számára platformján. A „Telegram Stars” névre keresztelt rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan digitális eszközökért fizessenek alkalmazáson belüli vásárlásokon keresztül, mint e-könyvek vagy online tanfolyamok.

A Semler Scientific Inc. egészségügyi cég jelentős Bitcoin vásárlást hajtott végre. Összesen 17 millió dollár értékben vásároltak 247 Bitcoint, az új vásárlással a cég teljes Bitcoin készlete 828 BTC-re nőtt, melynek jelenlegi értéke több mint 58 millió dollár. A vállalat kiemelte, hogy a Bitcoin vásárlása és tartása az egyik legfontosabb prioritásuk. Továbbá jelezték, hogy továbbra is folytatják a készpénzzel történő Bitcoin vásárlásokat, ezzel pedig a MicroStrategy nyomdokaiba lépnek.

2024 június másodikán ünnepelte 12. születésnapját az XRP. 2012-ben ugyanis június másodikán futatta le a Ripple Labs társalapítója, Arthur Britto azokat a kódsorokat, amelyek 100 milliárd XRP (vagyis akkor még XNS) tokent hoztak létre. XRP történetének első néhány hónapja már a múlt homályába vész, mert egy hiba miatt ezek az adatok elvesztek. Így az XRP főkönyv adatai csak 2012. decemberéig kereshetőek vissza a tényleges születésnap helyett.

Az amerikai makroadatok megingatták a BTC árfolyamát

A héten visszatért némi volatilitás a Bitcoin piacára. Láthattunk például 1300 dolláros BTC-árzuhanást az órás gyertyán belül is, mielőtt a visszapattanás megérkezett volna. Azonban a hirtelen mozgás hirtelen reakciót is okozott.

A Bitcoin az amerikai nem mezőgazdasági béradatokra reagált, amelyek jelentősen felülmúlták a várakozásokat. Azaz a munkaerőpiac a vártnál jobban megbirkózik a szigorú fiskális politikával, azonban ez viszont visszavetette annak esélyét, hogy a Federal Reserve csökkentse a kamatlábakat. Ez utóbbi pedig kulcsfontosságú előfeltétele lenne a kockázati eszközökbe és kriptopénzekbe való igazán jelentős likviditás beáramlásának.

„Ez a makroadat egyben bezárta az ajtót a júliusi kamatcsökkentés előtt” – mondta Mohamed El-Erian közgazdász a Bloombergnek.

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságnak (FOMC) június 12-én kellett volna összeülnie, hogy megvitassa a kamatlábakat. A piacok most pedig már alig látnak lehetőséget arra, hogy a következő három ilyen ülés eredményeként kamatcsökkentés érkezne.

Hatalmas mértékben áramlik be a tőke a Bitcoin ETF termékekbe

A kriptopiacon azonban megjelent több bikapiaci jel is. Például, az hogy a bitcoin tőzsdén kereskedett azonnali alapok 19 (!) egymást követő (!) napon keresztül nettó tőke beáramlást tapasztaltak. Ez szilárd keresletet mutat az emelkedő trend újraindulását megelőzően.

Látjuk, hogy a cégek közvetlenül is fektetnek be Bitcoinba, miközben úgy tűnik, hogy az intézmények érdeklődést mutatnak már az altcoinok iránt is.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: meddig tudja fenntartani a bitcoin jelenlegi árszintjét?

Annak ellenére ugyanis, hogy az amerikai azonnali Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokba rekord mennyiségű forrás érkezik, a Bitcoin árfolyama még nem tudta meghaladni a márciusban elért 73 679 dolláros történelmi csúcsát. Az elemzők szerint azonban ennek oka van.

HODL15Capital szerint június 6-án a spot Bitcoin ETF-ek világszerte körülbelül 1,3 millió bitcoinnal, vagyis a BTC forgalomban lévő készletének 5,2%-ával rendelkeztek. Ennek nagy része az Egyesült Államokban jegyzett ETF alapok kezében volt.

„Az ETF-áramlások fantasztikusak, de nem elég erősek ahhoz, hogy meghaladják a teljes ökoszisztéma kereskedését (még)” – mondta Charles Edwards, a Capriole Investments alapítója.

A piac azonnali, határidős ügyletekből, ETF-ekből és opciókból áll. Az ár bármely időpontban mindezen termékek kereskedésének összeségéből áll össze, nem csak a Bitcoin ETF piacából.

Az ETF-ek fontosak, de a BTC árát erősebben befolyásolják a makrogazdasági tényezők és a geopolitikai események is.

A Bitcoin ETF-ek azonban további piacok előtt nyithatják meg az utat, ami erősítheti a Bitcoin keresletét hosszútávon.

Rövidtávon bizonytalan a mozgás

A medvék június 6-án megpróbálták visszahúzni a Bitcoint a 70 000 dolláros lélektani szint alá, de a bikák kitartottak. Most a piac 70 000 dolláros ellenállásából támasz szintet szeretne kialakítani.

Rövidtávú kereskedési zónák

A felfelé ívelő 20 napos exponenciális mozgóátlag (68 609 dollár) és az RSI a pozitív zónában van, ami azt jelzi, hogy a vevők vannak többségben. A BTC/USD kereskedési pár 73 777 dollárig emelkedhet, ahol viszont merev felső ellenállásba ütközhet.

Ha az ár visszapattan az ellenálllásról, akkor valószínűleg támogatást talál a 20 napos EMA-nál. Innen tovább felfelé csak a csökkenő ék alakzatból kitörve indulhat meg a BTC, akkor viszont az ára, 80 000 dollárra, majd később pedig 88 000 dollárra kúszhat fel.

Másfelől a 20 napos EMA alatti kereskedés azt jelzi, hogy a kitöréshez szükséges még erőt gyűjtenie a digitális valutának.

2017-es kitörés előtt állhatunk most?

Egy elemző az M1 pénzkínálatot skiccelte fel a grafikonra a Bitcoin árfolyamával szemben 2017 márciusig visszamenve. Akkor vált parabolikussá 9 hónapig a Bitcoin árfolyama. Elemzése szerint most a Bitcoin árfolyam egy úgynevezett Bollinger újratesztet mutat, ami megismételheti ugyanazt az árfolyammozgást, amit legutóbb 2017-ben produkált a kriptovaluta.

Érdekes technikai alakzat van kibontakozóban

A Bollinger sávokat a kereskedők az ár- és volatilitási trendek ábrázolására használják, míg az M1 pénzkínálat a gazdaságban lévő készpénz mennyiségére utal.

A grafikont elemezve láthatjuk, hogy 2021-ben a BTC dollár a megnövekedett pénzkínálatnak köszönhetően új USD csúcsra került. 2024-ben azonban saját jogán került ismét a csúcsra, és ezzel kitört az M1 mellett húzódó pályájából.

Adjuk hozzá az M1 pénzkínálat várható növekedését és valószínűleg azt látjuk, hogy a BTC dollár emelkedésének üteme meghaladhatja a 2021-ben tapasztalt szinteket.

„Drámai diagram” – válaszolta Peter Brandt, a technikai elemzés atyja.  “Ez a diagram lenyűgöző.”

2017-ben a Bitcoin ára még 1000 dollár alatt indult az év elején, majd 2017 decemberében 20 000 dollár körüli csúcsra emelkedett. Az idei év elején még 40 ezer dolláron állt. Ennek húszszorosa elképesztő bitcoin árfolyam lehetőségét hozhatja el, ha jön az alakzat előrejelzése.

Egyre szűkebb a hely a grafikonon

Egy szűk terület alakult ki a korábbi csúcsok és ellenállások mentén, ami 71600 dollárnál húzódik.

Csúcsok és ellenállások mentén szűkül a kereskedési csatorna

A CoinGlass adatai a likviditás sűrűsödését mutatták az azonnali ár felett és alatt is. Az árfolyam tovább konszolidálódik a két fő támogatási és ellenállási szint között 67 000 és 72 000 dollár között.

Minél hosszabb ideig konszolidálódik az ár ebben a sávban, annál valószínűbb, hogy megtörik. Most türelmesen várunk, hogy mikor és merre indulhat meg a roham.