Az amerikai hírszerzés fél, hogy a dollár elveszti vezető szerepét

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság olyan kutatókat keres, akik forgatókönyveket tudnak felvázolni arra az esetre, ha a kriptovaluták miatt az amerikai dollár elveszti vezető helyét a világkereskedelemben.

Elsősorban posztdoktori végzettséggel bíró kutatókat keresnek. Feladatuk az lenne, hogy egyben megoldást találjanak a dollár, mint a világ tartalékvaluta szerepének fenntartására.

A kriptovaluta hívők többsége egyetért, hogy a dollár megérett arra, hogy visszaszoruljon oda, ahova való, az Egyesült Államok határai mögé, és helyette egy globális digitális pénznek kellene átvennie a helyét. Amennyiben ez bekövetkezne, az Egyesült Államok és hatóságainak befolyása a világban jócskán megcsappanna.

Pillanatnyilag a Trump adminisztráció a dollár hegemóniát fegyverként használja, hogy geopolitikai érdekeit rákényszerítse más államokra. Történt ez például 2018-ban, mikor az Egyesült Államok legfelsőbb hatóságainak utasítására az elméletben független SWIFT bankközi elszámolási rendszer kizárt egyes iráni bankokat a rendszeréből. A szankciók hatására Iránban megfontolás tárgya lett egy nemzeti kriptovaluta bevezetése.

Észak-Korea szintén hasonló cipőben jár és annak érdekében, hogy kicselezze az amerikai szankciókat, egy digitális pénz bevezetését kezdeményezheti. Egy múlt évben Észak-Koreában tartott blokklánc konferencián pont emiatt vett részt az Ethereum Alapítvány kutatója, Virgil Griffiths, akit emiatt később őrizetbe vettek az Egyesült Államokban.

A világban több tucatnyi központi bank folytat kutatásokat egy lehetséges nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét és hatásait vizsgálva. Az országok között nem csak ‘renitens’ országok vannak, mint Irán vagy Észak-Korea, hanem ott figyel Oroszország, Japán és az Európai Unió is. Kínában pedig akár már az évben realitássá válhat a digitális jüan, az ország nemzeti blokklánc alapú digitális valutája. Egy digitális renminbi pedig gyorsaságával, internet-natív felhasználási környezetével már komoly kihívója lehet a papírdollárnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.