Téli szünet után visszatért a BitcoinBázis podcastje, a Bitcoin Kebab

A téli szünet után ismét itt van a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab (Bitcoin Rehab után szabadon). A műsor házigazdája Stier Kata jogász-blogger, akit már jól ismerhetnek az olvasóink, hiszen Kata hétről-hétre a mai világunkat leginkább befolyásoló, érdekes témákról számol be. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A karácsonyi pihenő után a 2022-es év első adásának vendége Jogg Dániel, az Enerhash energetikai techvállalat társalapítója és CEO-ja. Kata egy rendkívül érdekes témáról fog beszélgetni Dániellel, mégpedig a kriptovaluta bányászatról, bitcoin és altcoin bányászatról; valamint különféle energetikai kérdésekről, mit érdemes még bányászni, milyen gépekkel. Dániel elmeséli hogyan alapította meg saját vállalatát, amely nagyteljesítményű adat-, illetve szoftverközpontokat épít konténerekbe, és ezeket közvetlenül erőművekhez kapcsolja, így optimalizálva az erőmű termelését, mely a bitcoin bányászati masinákat hajtja. Az adásban szó lesz többek között a zöld energia fontosságáról, a bitcoin bányászat energiafogyasztásáról, illetve arról, hogy milyen változásokat hozott a mostani energiaválság Európában. Kata vendége mesél arról, hogy mennyit foglalkozik a mainstream a bitcoin ökológiai lábnyomával, miközben elképesztő energiát emésztenek fel például a videomegosztó platformok, a közösségi média vagy akár a bankrendszer is. Kitér arra is, hogy milyen lépésekkel lehet a károsanyagkibocsátást csökkenti, hol van áramhiány és többlet, és azt hogyan lehetne felhasználni.

Dániel mesélt a különféle bányászgépek megtérüléséről, használhatóságukról is. Véleménye szerint már egy elég komoly, több ezres altcoin bányász közösség van ma Magyarországon, habár ő személy szerint a Bitcoint tartja a legmegbízhatóbbnak, az igazi decentralizáltságot a proof-of-work-ben látja. Természetesen Kata a salvadori geotermikus bitcoin bányászatról is faggatja vendégét, aki sok érdekességet mesélt ennek a lehetséges megvalósításáról is.

Ha Ti sem maradnátok le egy rendkívül izgalmas epizódról, amely révén mélyebb betekintést nyerhettek a kriptovaluta bányászatba és az energiaipar valós helyzetébe, akkor feltétlenül hallgassátok meg az adást az Anchoron, de automatikusan terítésre kerül a Spotify-on és más podcast platformon is. A korábbi részek már elérhetők a YouTube-on is.