Tether árelőrejelzés: Követheti a Luna összeomlását az USDT?

A stablecoinok (magyarosan stabil érmék vagy stabil coinok) régóta a kriptobefektetők fegyvertárának elengedhetetlen részét képezik. Használatukkal, a kereskedők egyszerre tudják élvezni a valutákban rejlő stabilitást, és a kriptopénzek adta szabadságot.

A Tetherhez hasonló stablecoinok lényege, hogy az értékük egy valutához van kötve, amivel nagyban növelhető az érme árfolyamának kiszámíthatósága. Ugyan hozamra nem nagyon lehet velük szert tenni, a felhasználási mód tekintetében mégis előnyösebbek lehetnek volatilisebb társaiknál. A népszerűségük elsősorban annak köszönhető, hogy számos tranzakció esetében fizetőeszközként használhatóak.

Előnyei ellenére azonban több befektető is bizalmatlan a stablecoinokkal szemben, mivel volt már rá példa, hogy egy stablecoinról kiderült, hogy nem is annyira stabil.

Alábbi írásunkban azt a kérdés járjuk körbe, hogy az USDT beszakadására mekkora esély lehet.

2022 májusa nem volt kellemes nap a TerraUSD (egy stablecoin) és a Luna befektetői számára. A stabilnak hitt TerraUSD egy pillanat alatt közel 90 százalékot veszített értékéből, amivel párhuzamosan a Luna árfolyama is összeomlott. A TerraUSD (vagy UST) a Terra blokkláncon egy stablecoin, a Luna pedig ugyanezen a blokkláncon egy rokon-altcoin. A TerraUSD mögött azonban nem pénznem, hanem egy algoritmus állt, és ennek az algoritmusnak egy kardinális részét képezte a Luna árfolyama.

Amint megtörtént a baj és elszabadult a TerraUSD ára az egész szektor vörösbe borult. Május 5. és 12. között a BTC árfolyama 39,500 dollárról egészen 28,300 dollárig esett. Bár az események minimálisan voltak csak hatással az USDT árfolyamára, sokakban megfordult a gondolat: mi van, ha egyszer bekövetkezik az, ami a TerraUSD-vel történt.

Mi az a Tether?

A Tether egy stablecoin, aminek az árfolyama az amerikai dollár árfolyamához van rögzítve, aminek köszönhetően folyamatosan képes fenntartani az 1:1 arányt a dollárral szemben.

2014 októberében hozta létre Brock Pierce, Reeve Collins és Craig Stellars a Tether hálózatát. Mivel az érme ára egészen biztosan annyi lesz, mint a dolláré, így az USDT ideális eszköz tőketárolásra.

Számos blokklánc, például a Bitcoin, Ethereum, Tron vagy az Algorand elfogadja az USDT-t. A Tether hálózata ezen kívül rendkívül jól sklálázható és kiemelkedő biztonsági protokollal rendelkezik.

Az USDT követheti az UST-t?

Kétség sem fér hozzá, hogy az USDT és az UST egyaránt stablecoinok. Ennek ellenére viszont az USDT mögött nem algoritmus, hanem valódi valuta képezi a hátterét, ami nagyban hozzájárul az árfolyam stabilitásához. A legnagyobb probléma az UST esetében az volt, hogy az árfolyam a saját fejlesztésű algoritmus segítségével a Luna érmékhez volt kötve. Kétség sem fér hozzá, hogy az ötlet innovatív volt, mégis hamar bebizonyosodott, hogy számos veszélyt hordozhat magában egy ilyen megoldás.

tether arfoyam diagram

Például akkor, amikor nagyobb mennyiségű UST érmét próbál valaki eladni. Ennek következtében felborul az egyensúly az UST és a Luna között, aminek, mint azt láthattuk, katasztrofális következményei vannak.

Ezzel szemben az USDT esetében hasonló eseménynek viszonylag alacsony az esélye. Ez viszont nem azt jelenti, hogy kivétel nélkül minden befektető rajongana az Tetherért. Ennek az az oka, hogy a Tether fejlesztői soha nem osztották meg, valójában mekkora anyagi tartalék van a hálózat mögött.

Pánikra azért valószínűleg nincs ok. Az UST beszakadása ugyan ki tudta billenteni az USDT-t, ez pusztán néhány napig tartott, és az árfolyam visszatért a megszokott szintre. A piaci kapitalizáció tekintetében viszont a bizalomvesztés jeleit lehet látni: Az érme piaci kapitalizációja néhány nap alatt 8 milliárd dollárral csökkent. A trend azóta is folytatódik, és jelenleg 65 milliárd dolláros piaci kapitalizációva rendelkezik a Tether. Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy több olyan, a kriptopiac egészét érintő esemény is történt az elmúlt időszakban, ami a teljes szekorba vetett bizalmat alapjaiban rengette meg.

A jövőt illetően több elemző is pozitív. A DigitalCoinPrice előrejelzése szerint képes lesz az érme tartani az elkövetkezendő években is az árfolyamát. Hasonló következtetésre jutott a Wallet Investor is. Véleményük szerint nagyobb kilengésre csak 2025 körül lehet számítani, azonban az árfolyam átlagosan akkor is 0.951 dollár lesz.

Írásunk végén térjünk ki néhány alternatív befektetésre is. Ezek a projektek azok számára lehetnek ideálisak, akik nem csupán megőrizni, hanem gyarapítani is szeretnék vagyonukat.

Calvaria: Duels of Eternity

A Calvaria egy túlvilági környezetben játszódó P2E (Play-to-Earn) NFT kártyajáték. A felhasználók egymás ellen mérhetik össze tudásukat és stratégiájukat, értékes jutalmakért cserébe.

A Calvaria ökoszisztémában két különböző digitális fizetőeszköz is elérhető lesz. Az eRIA segítségével sikeres csatákat követően lehetőség nyílik a rendelkezésünkre álló pakli fejlesztésére, továbbá új kártyák vásárlására, sőt más kriptopénzeket is vásárolhatunk velük.

calvaria kriptojatek

A RIA tokenek – amiket az előértékesítés során vásárolhatnak a befektetők – pedig a játék jövőjével kapcsolatban töltenek be fontos szerepet: A Calvaria egy decentralizált autonóm szervezet, vagyis minden RIA érmetulajdonos döntési joggal rendelkezik a projekt jövőjét illetően. Ezen kívül a RIA lehetővé teszi stakelést amivel passzív jutalmakhoz is hozzá lehet jutni, továbbá a platform piacterén keresztül további kártyákat is lehet velük vásárolni.

A projekt hamarosan eléri a 2.1 millió dolláros határt, és átlép az előértékesítés 5 fázisába. Ezt követően már csak egy magasabb árkategóriában lesz lehetőség RIA tokeneket vásárolni.

A Calvaria a megjelenést követően mindenki számára teljesen ingyenes lesz, ami nagyban hozzá fog járulni a RIA érmék árfolyamának a növekedéséhez.

Ha szeretnél többet megtudni, látogass el a hivatalos weboldalra.

RIA token vásárlása

Dash 2 Trade 

A Dash 2 Trade egy szitén előértékesítési szakaszában lévő kereskedő- és elemzőplatform. A felhasználóknak lehetősége nyílik számos egyedi fejlesztésű mutatót és indikátort használni annak érdekében, hogy kereskedéseik sikerességének arányát növelni tudják.

Az előfizetők számára olyan eszközök is rendelkezésre fognak állni, mint az előértékesítési elemző, amivel első ránézésre tudni lehet, milyen előértékesítésbe érdemes befektetni. Szintén egy izgalmas része lesz a platformnak a közösségi média mutató: használatával azonnal értesítést kapunk bármilyen, a közösségi médiában felkapott érméről.

Az igény hatalmas a Dash 2 Trade natív tokenjére, a D2T-re. Néhány hét leforgása alatt a befolyt összeg mértéke közelít a 7 millió dollárhoz. Látva a hatalmas érdeklődést, a fejlesztőknek az elmúlt hetekben két tőzsdével is sikerült leszerződniük az érme jegyzéséről: Először a népszerű LBankkal, majd néhány napra rá a BitMarttal.

Tudj meg többet erről az izgalmas kezdeményezésről a Dash 2 Trade honlapján keresztül.

D2T token vásárlása

RobotEra

A RobotEra a Taro bolygón játszódó, sandbox stílusú P2E játék, amiben emberi tudattal rendelkező robot segítségével kell újjáépíteni a kataklizmán átesett világot.

A játékosok egy saját NFT-ként létező robottal, és egy véletlenszerűen generált kontinenssel kezdik meg a kalandjaikat. A birtokolt – szintén NFT – földdarabot szabadon lehet alakítani: lehetőség van nyersanyagért és profitért cserébe bányászni vagy mezőgazdaságot létrehozni, de felépíthetjük akár a saját vidámparkunkat is.

robotera land

Nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők arra, hogy a RobotEra világában közösségek tudjanak létrejönni. Ellátogathatunk barátaink kontinenseire és közösen, különböző kalandokban is részt tudunk majd venni amiért jutalmul a platform natív tokenjét, a TARO-t kapjuk ajándékba.

Az előértékesítés alig pár hete indult, de máris sikerült közel 200,000 dollárt gyűjteniük a fejlesztőknek.

Vásárol, Taro tokeneket az alábbi linken keresztül.

TARO token vásárlása