Újabb 1 milliárd dollár értékben bocsátott ki fedezetlen USDT-t a Tether

A stabilcoinok megteremtik a hidat a kriptovaluták és a fiat valuták között, azonban a stabilcoin-kibocsátók mögötti transzparencia hiánya felveti a bizalmatlanságot a lakossági és intézményi befektetők körében is. A pénzverési és égetési mechanizmus átláthatatlan és követhetetlen folyamata szinte az egész stabilcoin piacra jellemző, mely a CoinGecko adatai szerint több, mint 157 milliárd dollárra tehető.

Az USDT stabilcoin kibocsátója, a Tether 2014 óta szerves résztvevője a kriptovaluta piacnak, és a stabilcoin dominancia közel 70%-ért felel. A Tether mostani kibocsátására azonban ismét felfigyelt a média és a hatóságok, mondván, hogy ez „fedezetlenül” történt. Ez az egész procedúra csupán egy preventív cselekedet, vagy ugyanolyan öncélú, mint a pénznyomtatás?

Egymilliárd dollár „fedezetlen” USDT-t bocsátott ki a Tether

A Tether stabilcoin kibocsátó április 16-án újabb 1 milliárd dollár értékű USDT-t mintelt. Az USDT kibocsátásra a WhaleWire bálnafigyelő hívta fel követői figyelmét a legújabb X-bejegyzésében.

“JUST IN: Another $1,000,000,000 worth of unbacked Tether USDT has been printed out of thin air.” – WhaleWire

A kibocsátás a Tron Network (TRX) hálózatán történt okosszerződések révén, a kibocsátó pedig a tokeneket a TronScan által megjelölt Tether Treasury számlára küldte. Cikkünk írásakor ezen a számlán 1,19 milliárd dollár értékben van stabilcoin.

Készletfeltöltés vagy öncélú vagyonteremtés

Paolo Ardoino, a Tether vezérigazgatója közvetlenül a kibocsátást követően saját X-felületén tett közszolgálati bejelentést, melyben azt írja, hogy az USDT-t azért bocsátották ki, mivel a kriptopiac jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt időszakban. A készletfeltöltést megcélzó intézkedés a vezérigazgató szerint „engedélyezett (authorized), ugyanakkor nem fedezett (issued)”.

A Tether honlapja szerint az alábbi állítás azt jelenti, hogy a társaság még nem képzett tartalékot a kibocsátott USDT-re – vagyis nincs fedezve. Ez magyarázza a WhaleWire azon állítását, miszerint a kibocsátás nem támogatott formában történt. A stabilcoin-óriás honlapján az áll, hogy az engedélyezett (authorized) USDT olyan stabilcoin-állomány, melyet a Tether kincstárában helyeznek el, ezért nem számít bele a piaci kapitalizációba sem. A fedezett (issued) USDT pedig olyan stabilcoin-állomány, mely kereskedés céljából lett létrehozva és ténylegesen forgalomban vannak.

Bizonytalanságok a stabilcoin-piac körül

Dacára annak, hogy a Tether mindig azon volt, hogy a hatóságokkal együttműködve szolgálja a kriptovaluták és a fiat valuták együttélését és közös fejlődését, működésük számtalan kérdést felvet. A Tether azon képessége, hogy néhány sornyi kóddal könnyedén létrehozhat akár milliárd dollárokat is, sok vitát vált ki az érintettek körében. Az egyik legnagyobb alapkezelő és Bitcoin spot ETF-holder, a BlackRock (NYSE: BLK) is az USDT-nek való magas kitettséget azonosította az egyik legmagasabb kockázatnak ETF-jelentéseiben.

A Tether dominanciája megkérdőjelezhetetlen a piacon, ezt alátámasztja az is, hogy eredményei felveszik a versenyt a világ legnagyobb bankjaiéval. Ugyanakkor ez a fajta egyeduralom a versenytársaknak is szemet szúr: éppen ezért az USDC mögött álló Circle a Coinbase-val (NASDAQ: COIN) együttműködve kérvényezték az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy járjanak jobban utána a Tether operatív működésének.

A pénzverési tevékenységek, valamint az égetéssel és kibocsátással kapcsolatos tájékoztatók hiánya tökéletesen példázza, hogy mi is a baj jelenleg a stabilcoinokkal. Ez a fajta bizonytalanság pillanatok alatt okozhat likviditási hiányt, elértéktelenedést és pánikot a kriptotőzsdéken, melyek újabb „black swan” eseményt okoznának az éppen fellendülő piacon. Hogy a stabilcoinok helyzetére a CBDC megoldást jelentene, hatalmas kérdés.