A Tether token miatt bedugult az Ethereum hálózat

Az Ethereum hálózat zsúfolttá vált, és egyre több felhasználó panaszkodik, hogy a tranzakciók órák alatt, sőt néhány esetben napokig nem íródnak jóvá.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Nekem jelenleg 3 tranzakcióm van függőben már több mint 10 órája. Igaz, a lassú feldolgozási módot választottam, de a 10 óra már elég lassú, nem?” – mondja az egyik felhasználó.

Úgy tűnik, hogy a bűnös a Tether. Jelenleg a hálózati kapacitás 50%-át használják fel, körülbelül 18 milliárd dollár forgalmat lebonyolítva. Ez a volumen sokkal nagyobb mint az Ethereum forgalma, ami 6 milliárd dollár körül alakul.

Az ERC-20 tokent általában arbitrázs tranzakciókra használják a globális és a lokális tőzsdék között, ezzel kerülik meg a nemzeti és nemzetközi korlátozásokat a kriptokereskedelem, tőke ellenőrzés területén.

Az Etherscan adatai szerint egy 7 órás időszak alatt több mint 100 ezer Tether tranzakció futott a blokkláncon.

Mi lehet a lassulás oka?

Az Etherscan nem tudta végigelemezni teljes mértékben az összes tranzakciót, de úgy tűnik, hogy körülbelül 5.4 millió ilyen tranzakció van, de azt nem tudni, hogy mikor kezdődött.

A Tether mozgása a bitcoin alapú Omni layerből az ETH irányába már júliusban elkezdődött, amikor a Binance bejelentette, hogy csak az Ethereum ERC20 USDT-t fogadják el, az Omni-t már nem.

Ez azonban már hónapokkal ezelőtt megtörtént, így nem világos, hogy mi okozza most a hálózaton a ’dugulást’, azonban egyre többen jelzik a felhasználók körében, hogy a blokkok méretét növelni kellene.

Nézzük a matekot

Az Ethereum blokkok mérete most körülbelül 20.000 byte. A blokkok úgy általánosságban 15 másodpercenként képződnek, így a feldolgozási sebesség 80 kilobyte percenként, azaz 800 kilobyte 10 percenként, ami még alatta van a bitcoin 1 MB-os korlátjánál.

A Bitcoin nemrégiben megnövelte a hard limit méretét 2 – 4 MB-re a SegWit soft forkkal, míg az ETH esetében nincs ilyen hard limit, inkább csak soft limitet mérnek, amit egy absztrakt mértékegységben, ún. gas-ban fejeznek ki, ami a kalkulációk számát méri.

A token tranzakció sokkal több gas egységet igényel, mint egy sima tranzakció. Jelenleg az ethereum naponta 700.000 tranzakciót kezel, ami teljesen zsúfolttá teszi a hálózatot. Korábban 2018. januárjában a napi 1.4 millió tranzakció okozta ezt az eltömődést. A jelenlegi limitbeállítás, ami 8 millió gas, nem változott 2018. januárja óta, de mivel a tether egy olyan token, ami sokkal több gas-t igényel, így sokkal kevesebb tranzakció fér el a hálózaton.

Mivel azonban a gas nem féltetlenül van összhangban a tranzakciók számával vagy a byteokkal, viszont feltételezhető valamilyen kapcsolat közöttük.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Viszont a valós életben a byteok számítanak, hisz ez határozza meg a hálózati tárolás, sávszélesség igényét, a gas csak pedig egy absztrakt mértékegység.

Ennek megfelelően az ethereum megduplázhatná a kapacitását, ha a hálózatban rejlő hatékonyságokat kiaknázná, és a gas méretét hozzáigazítaná a byteokhoz, és figyelembe venné a gas limiteknél az aktuális technikai erőforrások felhasználását.

Mit lehetne tenni a hatékonyság javítása érdekében?

Néhány hatékonysági intézkedés már megtörtént, amikor az árva tranzakciókat lehúzták 75%-ra 2018. január óta. Újabb hatékonysági fejlesztések az Istanbul hard forkkal, ami a gas frissítési projekt fedőneve, mivel a legtöbb javítás a gas-okhoz kapcsolódik.

'Halal' az Ethereum, állapították meg muszlim tudósok

Amíg azonban ezek a hatékonyságot javító intézkedések életbe lépnek, a bányászok dönthetnek a gas határétékek növeléséről, amihez a hálózat blokkszavazatainak legalább 51%-a kell, hogy támogassa azt.
Úgy tűnik azonban, hogy az Ethermine nem áll ebbe bele. A Spark Pool és az Ethermine együtt 25-25%-ot tesznek ki a hálózaton. A Spark támogatja a gas limitek növelését, de az Ethermine nem.

A többi bányászcsoport, mint a Nanopool is inkább leszavazná a limitek növelését, mert nem érdekük a forgalom növelése. Az F2pool támogatná a kezdeményezést, de ha az Ethermine nincs az ügy mögött, akkor nehéz lesz végigvinni.

Az Ethermine hivatalosan még nem kommentálta az ügyet, de tavaly még hozzáfűzték, hogy a gyengébb teljesítményű rendszereknek már akkor is eltartott pár másodpercig a blokkok validálása és továbbküldése.

Ez elvileg tavaly megoldódott, amikor az árva tranzakciók aránya lecsökkent, most meglátjuk, hogy a gas limit növelésére tett kísérlet sikeres lesz-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.