A héten a Bitcoin Segwit elfogadottság új csúcsot döntött

  • 21
  •  
  •  

A Segregated Witness (SegWit) az elmúlt napokban egy újabb mérföldkövet ért el, a bitcoin utalások 48,1%-a ezen keresztül bonyolódott. Ennek ellenére még nagyon messze a 80-90%.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

A SegWitet azért fejlesztették, hogy a Bitcoin utalásokat hatékonyabbá (értsd: olcsóbbá) tegyék. A Bitcoin SegWit lehetővé teszi a blokkok méretlimitjének emelését, amely által a hálózatban a tranzakcióknak gyorsabban hajtódnak végre. Ennek ellenére a Bitcoin tárcák nagy része még nem frissített a SegWitre, pedig már 2017-ben augusztusában kiadták a verziót.

A Bitcoin tranzakciók kevesebb mint fele használja a SegWitet

A legfrissebb statisztikák szerint a Bitcoin fizetések 48.1%-a bonyolódik SegWiten. Ez a valahova elért legnagyobb penetráció, de még így is elég alacsony. Nemcsak a tárcák, de a kriptotőzsdék is nagyon nehezen állnak át rá.

A statisztikák elemzése azt mutatja, hogyha a tranzakciók díja emelkedik, akkor megugrik a SegWit használata is. Azonban ezek a díjak 2018-ban és 2019-ben is alacsonyak maradtak, így a SegWit sem kezdett el terjedni. Jól mutatja ezt a 2019. májusi példa is, amikor a tranzakció díja megugrott $0.54-ről $2.36-ra, akkor a SegWit fizetések is emelkedtek a május 1-jei 40.41%-ról egészen 45.71%-ig május 18-ára.

Kijelenthetjük-e tehát azt, hogy az alacsony tranzakciós díjak szabnak gátat a SegWit terjedésének? Egy újabb bitcoin-mánia kialakulása együtt jár a tranzakciós díj emelkedésével, ami a SegWitet is 70% főlé lőheti.

A SegWit és a tranzakciós csomagok

A SegWitet általában együtt emlegetik a batchekkel (csomagokkal), mint rövidtávú megoldást a magas tranzakciós díjakra. Nagyon sok kriptotőzsde – Binance, Kraken, Shapeshift – már bevezette a csomagolt tranzakcióküldési megoldást a díjak csökkentésére.

Többek között ennek hatására is a tranzakció költsége az elmúlt 12 hónapban 60%-ot esett, pedig a tranzakciók volumene túllépte a 2017. decemberében elért csúcsokat is.

Habár a SegWit tranzakció aránya még nem érte el a Bitcoin tranzakciók felét sem, azt kijelenthetjük, hogy fokozatos emelkedés figyelhető meg. Remélhetőleg 2020-ra sikerül elérni a 70%-os arányt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.