Thaiföld kriptofizetési lehetőséget biztosíthat az ottrekedt orosz és ukrán turistáknak

Thaiföld a Visa és a Mastercard bankkártyák blokkolása miatt kialakult fizetési problémákat próbálja megoldani, és valamilyen módon segíteni az országban rekedt orosz és ukrán turistákon.

A thaiföldi tisztviselők többféle lehetőséget is megvizsgálnak a mintegy 7000 országban rekedt orosz és ukrán turista támogatására. A már 13 napja dúló ukrán-orosz háború miatt a világ legnagyobb fizetési szolgáltatói, többek között a Visa, a Mastercard és az American Express blokkolta az orosz bankkártyákat. Ennek következtében több ezer orosz és ukrán turista ragadt a nyaralók által kedvelt Thaiföldön pénz nélkül. A repülőjárataikat törölték, így még arra sem maradt esélyük, hogy hazatérjenek.

A kialakult helyzet miatt a Thaiföldi Turisztikai Hivatal (TAT) kedden négy javaslatot vitat meg a kabinettel, hogy ezen embereken valamilyen formában segítsen. A lehetőségek között szerepel a turisták vízumainak meghosszabbítása és annak díjának elengedése, szálláshelyek biztosítása, az utasbiztosítással kapcsolatok problémák mihamarabbi megoldása, illetve alternatív fizetési csatornák biztosítása, jelen esetben a kriptovaluták elfogadása.

A TAT szerint az orosz és ukrán turisták többsége jelenleg Phuketen tartózkodik, ezt követi Koh Samui, Krabi és Pattaya.

Pipat Ratchakitprakarn turisztikai és sportminiszter elmondta, hogy a kormánynak még meg kell becsülnie azt, hogy ezek a segítő intézkedések mekkora kiadást is jelentenek az ország költségvetésére nézve, majd hozzátette, hogy a hazatérni kívánó turisták számára különjáratok szervezéséről is tárgyalni fog.

A blokkolt orosz hitelkártyákra a thaiföldi hatóságok alternatív lehetőségeket keresnek, úgy tűnik, hogy a kínai UnionPay fizetési hálózat lehet az egyik megoldás, valamint a kriptovaluták közvetlen elfogadása.

A Phuket Turisztikai Egyesület (PTA) elnöke, Bhummikitti Ruktaengam közölte, hogy a csoport kapcsolatban áll a Bank of Thailanddal a kriptopénzek alternatív fizetési lehetőségként való elfogadásáról az orosz turisták számára.

“A kriptovaluták tartalékként szolgálnának, amíg a tranzakciók nem kerülnek feldolgozásra” – mondta Bhummikitti.

Thaiföld már korábban is kacérkodott a kriptopénzekkel

Nemcsak a kialakult háborús helyzet miatt gondol Thailföld alternatívaként a kriptovalutákra. Mint arról korábban beszámoltunk a COVID-világjárvány rendkívül súlyosan érintette a turizmusból élő országokat, köztük Thaiföldet is. 2019-ben 39.8 millió turista látogatta meg az országot, ám ez a szám 2020-ban csupán 6.7 millió volt. Ez a drasztikus zuhanás nem csak az ország turisztikai szektorát vetette vissza, hanem az egész gazdaság is megsínylette.

A thai kormány már korábban felvette azt, hogy az országot a gazdagabb turisták, köztük a kriptomilliomosok számára vonzóbb hellyé tegye. A luxus szolgáltatások fejlesztése mellett a kriptovaluták széles körben történő elfogadásával is támogatná Thaiföld az iparágat. A Thaiföldi Turisztikai Hivatal állítólag a Bitkub Online Co.-val, az ország legnagyobb kriptotőzsdéjével is egyeztetett arról, hogy hogyan is lehetne ezt kivitelezni.