Ilyet se olvasunk mindennap a TIME magazinban: Go Bitcoin

A TIME Magazin szó szerint levett minket a lábunkról legfrissebb Bitcoin cikkével. A cikk szerint a kriptovaluta a “szabadságért fontos” és kiutat jelent az önkényuralmi rendszerekből.

TIME: nem bízol a vezetődben? Go Bitcoin

Ahogy 2018 az utolsókat rúgja, a TIME magazin egy vegyes töltetű cikket publikált a bitcoinról, amelyben legalább elismeri társadalomjobbító értékeit.

Az író beharangozó twítje pedig: “… Milliárdok élnek önkényuralmi rendszerekben [sic], ahol egy alternatív pénzügyi rendszert jelenthet és segítségével kiszabadulhatnak a gazdasági elnyomásból. És mindannyiunk számára megőrzi a készpénz felhasználótól – felhasználóig erényét az egyre jobban digitalizálódó pénzügyi világban”

A hasonlók ellen is megoldást jelent. TIME magazin borító 1933-ból.

A megmásíthatatlan tranzakciók, a kormányzati kontroll hiánya és hogy bárki számára hozzáférhető, ezek a publikáció legfontosabb gondolatai a bitcoinról, arra a következtetésre jutván, hogy a világnak nagyobb figyelmet és több időt kellene töltenie a bitcoin fejlesztésével.

Gladstein szerint: “Ha több időt és forrást fektetünk felhasználóbarát Bitcoin tárcák, váltók és jobb oktatóanyagok kifejlesztésébe, akkor megvan benne a potenciál, hogy valóban a különbséget jelentse 4 milliárd embernek, azoknak, akik nem bízhatnak a vezetőikben vagy nincs hozzáférésük a bankrendszerhez,” írta december 28-án.

Számukra a bitcoin kiutat jelent.

Az évben rengeteget írtunk Venezueláról, ahol az állampolgárok egy olyan rezsim áldozatai, ahol hiperinfláció és kleptokrácia uralkodik. A helyi lakosok pedig ösztönös védekezésként fordulnak az alternatív fizetőeszközök és értékőrzők felé annak érdekében, hogy az értékeiket mentsék. A venezuelai kormány által kibocsátott scam kriptovaluta pedig még fokozta is a bitcoin vásárlási kedvet az országban.

Célkeresztben a PayPal

Az ehhez hasonló valós használatra a sok szkeptikus magasról tesz és harsogva hirdetik monoton és alaptalan kritikájukat. Nouriel Roubini, Nobel-díjas közgazdász, valamint az elismert banki potentátok együttesen titulálják Ponzi-sémának, amelynek az értéke hosszú távon a nullához tart.

TIME se bánt mindig kesztyűs kézzel a kriptókkal. Például egy októberi cikk szerint a Bitcoin csak “rontja a helyzetet”, különösen a nők esetében, hogy adekvát banki szolgáltatásokhoz férhessenek hozzá. A blokklánc technológiát pedig egyik cikkében az író csak a kriptók “jobban tisztelt unokatestvérének” titulálta.

A venezuelai példa mellett a cikk felhánytorgatja az adatvédelem hiányát (fura, hogy az év elején az IMF elnök Lagarde pontosan az ellenkezőjét emelte ki), ami amúgy is egyre fenyegetőbb a készpénzhasználat visszaszorulásával. A cikk szerint a PayPalt és társait se kell félteni, mert rengeteg rejtett csapdát tartogatnak.

“Fontos az olyan elektronikus pénzeket kutatni, melyek megőrzik az utókor generációinak a pénz felhasználótól-felhasználóig minőségét.”

“Ha valakit olyan szoftverrel fizetsz ki mint a Venmo, akkor legalább 3 vagy 4 pénzügyi közvetítőn át kell menned még annak ellenére is, hogy a címzett épp az orrod előtt áll. Minden egyes köztes fél potenciálisan cenzúrázhatja, megfigyelheti és profitálhat ebből.”

A cikk befejeztéül, a TIME szerint ahhoz, hogy a bitcoin elterjedjen emberek milliárdjai körében, tovább kell fejleszteni a skálázhatóságra kihegyezett Lightning hálózatot.

Ilyeneket is ritkán olvasunk a mainstream tollaktól, le a kalappal a cikk írója előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük