Több ezer bányászgépet darált le a rendőrség, óriásit hibáztak

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A malajziai hatóságok 1,2 millió dollárt dobtak ki az ablakon azzal, hogy drámai látványossággal, komédiába illő módon megsemmisítettek több ezer bitcoin bányászathoz használt ASIC bányászgépet.

Tudomásunk szerint ez az első ilyen akció, és nem világos, hogy a 300 ezer lakosú Miri város hatóságai pontosan tudták-e, mit csinálnak.

Egy videón látható, amint az úthengerrel átmennek az ASIC gépeken. Ezek után felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon mi a fenét kezdenek vele? Eladják ócskavasnak?

Valószínű, hogy nem is tudták, hogy egyetlen ilyen eszközt akár 10 000 dollárért is eladhattak volna. Lehet, hogy ehelyett azt gondolták, hogy ezek valamilyen rossz áramlopó masinák, és az úthengerrel véget vethetnek egy komoly problémának.

A rendőrségnek túl sok esze nem volt

A gépeket egyébként 8 ember használta, akiket a hatóság áramlopás miatt letartóztatott.

“Összesen hat ember ellen emeltek sikeresen vádat a Büntető Törvénykönyv 379. szakasza alapján áramlopás miatt, és 8000 RM-ig (1600 euro) terjedő pénzbírságot, valamint nyolc hónapig terjedő börtönbüntetést kaptak” – mondta pénteken Hakemal Hawari ACP, Miri rendőrfőnöke.

A jelek szerint mintegy 2 millió dollár értékű áramot loptak el a Sarawak Energy Berhad (SEB) vállalattól, aminek több mint a felét vissza lehetett volna szerezni, ha a nevetséges megsemmisítés helyett, elárverezik a bányászgépeket. De hát mint tudjuk sokszor a hatóságoknak nem sok esze van, ezért erejüket fitogtatva inkább ilyen értelmetlen játszmákba mennek bele.

Úgy tudni, hogy a bitcoinokat sem foglalták le, valószínűleg azért, mert fogalmuk sincs, mi az a bitcoin, nemhogy arról, hogyan kell azokat lefoglalni.

Egy tájékozottabb hatóság feltehetőleg elkobozta volna az illegálisan bányászott bitcoinokat, az eszközöket pedig elárverezte volna jó pénzért.

De itt ehelyett úthengerrel játszották el a rosszfiút. Malajzia ma már elég gazdag ország, 360 milliárd dolláros GDP-jével kezd kitörni a fejlődő országok közül. A bitcoin ráadásul teljesen legális, a bíróságok árucikknek minősítik, tehát ez nem valami kormányzati döntés része volt, hanem egy rendőri túlkapás. Habár a rendőrség elrettentő példának szánta az akciót, feltételezhetően már ők is rájöttek mekkora ostobaságot követtek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.