Több milliárd dollár hever fizikai bitcoin érmékben még mindig

A legtöbb bitcoinnal kapcsolatos cikkben mindig megjelenik egy-egy kép egy fizikailag is megfogható bitcoin érméről. Sokan gondolhatják, hogy ez grafika, pedig nem így van, léteznek tényleges bitcoin érmék. És ezen érmék szűkössége még magához a BTC coinhoz képest is jelentősen nagyobb. Mike Caldwell készítette az egyik legnépszerűbb, sok ezer érmét tartalmazó kollekciót 2011 és 2013 között, Casascius fizikai bitcoin gyűjtemény név alatt. Szeptember 18-án már kevesebb, mint 20000 ilyen bitcoin érme volt elérhető. Ez főleg annak is köszönhető, hogy közben az érmék numizmatikai értéke is jelentősen megnőtt.

A Casascius-érmék története

A Bitcoin korai éveiben nagyon sok magánszemély és cég döntött úgy, hogy fizikai bitcoinokat is létrehoz. Ezekben a tényleg megfogható, BTC szimbólumos érmékben egy digitális BTC is megtalálható volt. A legnépszerűbb ezen érmék és kollekciók közül a Mike Caldwell nevéhez köthető Casascius gyűjtemény, de annyira, hogy néha már többért adnak el egy ilyen érmét, mint amennyit egy BTC ér. A Casascius-érmék egyik felén van egy holografikus matrica, amit ha leszedünk, akkor a digitális BTC privát kulcsa válik láthatóvá. Három sorozatot készített az érmékből (plusz készített bitcoin-rudakat is), az első sorozat 1 és 1000 közötti BTC-t tartalmazott, a második 0,5 és 500 BTC közötti összeget. A harmadik sorozat volt a legnépszerűbb, amelynek érméi fél és 1 BTC-t tartalmazhattak. Mire az amerikai kormányzat eljutott odáig, hogy megtiltsa a Casascius bitcoinok verését, nagyjából 27920 ilyen érme készült, különböző BTC mennyiséggel bennük.

Érmék száma

Az érmék birtokosai az évek előrehaladtával egyre több és több érméből és rúdból költötték el a BTC-ket, így nagyon sok üres érme keletkezett. És a friss adatok szerint 10 évvel az első Casascius érmék verése után már kevesebb, mint 20000 olyan érme van, amin még van BTC. Legalábbis erről ír a casasciustracker.com oldala, amely azt is leírja, hogy közel 43 ezer BTC maradt még elköltetlen. Tehát több milliárd dollár hever még ezekben az érmékben és rudakban. Ezzel párhuzamosan pedig az elmúlt tíz évben 48169 BTC-t költöttek el ezekről a fizikai tárolókról. Viszont még mindig van jó pár szerencsés birtokos, aki bármikor elköltheti az 1000 BTC-t tartalmazó érméjét. A kérdés csak az, hogy a birtokosok valaha is elköltik-e ezeket a BTC-ket, egyáltalán megvannak-e még.

Az tény, hogy az érméknek komoly értékük van így is. Egy teljesen üres Casascius bitcoin érmét nem is olyan régen 1999 dollárért, tehát 600 ezer forint körüli összegért adtak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük