Több mint 1000-szer többet fizettek egy NFT-ért, mint amennyi az értéke

A vásárlást egy digitális tárcából intézték, amelyben egy sor olyan tranzakció található, amelyeket a Tornado Cash Ethereum-mixerszolgáltató segítségével anonimizáltak.

A CrypToadz egy NFT-jét – amelynek ára még az 1000 dollárt sem éri el – 1.055 Wrapped Ethereumért (wETH) vásárolták meg. A kifizetett összeg nagyjából 1,6 millió dollárt ér.

Az üzletet az OpenSea piacán ütötték nyélbe október 9-én. Az NFT egy „kicsi, szemölcsös, kétéltű” teremtményt ábrázol. Egyike annak a 6969 egységnek, amelyet a Gremplin álnéven alkotó digitális művész mintelt. A CrypToadz kollekcióját még a 2021-es NFT-boom alatt indították útjára. Akkor 12.000 ether (1574 dolláros árfolyamon 38 millió dollár) forgalmat generált a kibocsátásától számított első 10 napban.

Ennek ellenére az anonim felhasználó által kifizetett összeg komoly kérdéseket vetett föl a közösségben. Két héttel ezelőtt ezt az NFT-t 0,95 ETH-ért (nagyjából 1600 dollárért) cserébe megvásárolták, csak azért, hogy 1000-szer magasabb áron értékesíthessék.

Ha ez nem lenne elég, a vásárlást egy olyan digitális tárcából finanszírozták, amelyen egy sor anonim tranzakció haladt keresztül, amelyet a Tornado Cash Ethereum-mixerszolgáltató segítségével homályosítottak el. A CrypToadz NFT új tulajdonosának a tárcájába október 5-én került be 1115,9 ETH (1,6 millió dollár).

Kapcsolódó cikkünk: Pénzmosással és szankciók kijátszásával vádolják a Tornado Cash fejlesztőit

Bár néhány X-felhasználó szerint a vásárlás egy „fat-finger hiba” következménye lehetett, egyesek a mosókereskedés lehetőségét sem zárják ki. Ez egy olyan taktika, amely során valaki önmagával végez kereskedést annak érdekében, hogy azt a látszatot keltse, komoly érdeklődés mutatkozik a kriptoeszköze iránt.

A Tornado Cash viszonylag népszerűnek számít a hackerek körében, akik így szeretnék tisztára mostani pénzüket. 2023 augusztusában az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) szankciókat is kilátásba helyezett a kriptomixer-szolgáltatókkal szemben, ezek azonban nem bizonyultak hatásosnak azok visszaszorításában.

2023 júliusában például a Tornado Cashen futtatták át azt a nagyjából 60 millió dollárnyi ethert, amelyet még az AnubisDAO-tól loptak el két évvel korábban. A hacker jelenleg 13.556 ETH-t birtokol.